Skip to main content

Περαίωση χωρίς εξαιρέσεις ζητούν οι έμποροι

Να μην εξαιρεθεί κανείς από τη διαδικασία της περαίωσης, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία στο μέλλον, ζητά με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Να μην εξαιρεθεί κανείς από τη διαδικασία της περαίωσης, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία στο μέλλον, ζητά με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει ότι από την άλλη είναι απαραίτητο να δοθούν επιπλέον φορολογικά κίνητρα στους συνεπείς φορολογούμενους, ώστε να καλλιεργηθεί και ένα μοντέλο συνεπούς φορολογικής συμπεριφοράς στην ελληνική αγορά.

Κατά τον ίδιο η έκρηξη της ανεργίας στο 11,8%, η άνοδος του πληθωρισμού στο 5,6% και η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών κατά 15% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο - με το συνολικό ύψος των ακάλυπτων επιταγών και των συναλλαγματικών να φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου - μας οδηγούν σε δύο λυπηρές διαπιστώσεις.

«Ούτε η πορεία της ελληνικής οικονομίας κινείται προς την επιθυμητή κατεύθυνση, ούτε, βέβαια, η αγορά σταθεροποιείται, όπου η κατάσταση είναι δραματική και σε μία συνθήκη διαρκούς επιδείνωσης. Η απαισιοδοξία ενισχύεται και από την εκτίμηση ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η "μαύρη τρύπα" των ακάλυπτων επιταγών και των συναλλαγματικών θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου», σημειώνει σχετικά.

«Τα αποτελέσματα της σκληρής λιτότητας και της αντιαναπτυξιακής πολιτικής της Τρόικας επιβεβαιώνονται, στην ουσία, όπως σημείωσε, από τη διόλου κολακευτική έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, όπου, εμμέσως πλην σαφώς, η ευθύνη για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων επιρρίπτεται στη νοοτροπία φοροδιαφυγής των Ελλήνων και προαναγγέλλονται νέα μέτρα, παρά την προτροπή του Πρωθυπουργού να αποφεύγουμε τη "μετρολογία". Από την άλλη πλευρά, η έκθεση καταδεικνύει για άλλη μία φορά την ελλιπή γνώση της Τρόικας για τα δεδομένα και τις πραγματικότητες της ελληνικής περίπτωσης, ένα έλλειμμα το οποίο, δυστυχώς, οδηγεί σε προβληματικές πολιτικές επιλογές», συνεχίζει.

«Οι προβλέψεις για την ανεργία μέσα στην επόμενη διετία αναφέρονται σε ένα ποσοστό κοντά στο 15%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 6%, μειώνοντας το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων πάνω από 4%», αναφέρει.

«Ωστόσο, παρήγορο είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τη σημαντική μείωση του τζίρου αλλά και τα "λουκέτα" στα εμπορικά καταστήματα, παρατηρείται μια οριακή αύξηση της απασχόλησης κατά 0,3% έναντι της μείωσης 1,7% την προηγούμενη χρονιά. ΄Το εμπόριο δείχνει μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην κρίση, πράγμα που επιβεβαιώνει η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού (Β΄ Τρίμηνο) και δικαιώνει την πάγια θέση της ΕΣΕΕ για την κεντρική θέση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε οποιονδήποτε αναπτυξιακό σχεδιασμό», κατέληξε ο κ. Κορκίδης.