Skip to main content

Πέρασε από την «Πρωτοβουλία» το δάνειο των 20 εκατ. από την ΕΤΕπ

Αίσια έκβαση για τον Γιάννη Μπουτάρη είχε η μαραθώνια συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του, παρά τις αντιρρήσεις δημοτικών συμβούλων.

Στην Οικονομική Επιτροπή εισάγεται εσπευσμένα αύριο Τρίτη το θέμα: «Έγκριση σύναψης και όρων χρηματοδοτικής σύμβασης μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων». Η δημοτική ομάδα της «Πρωτοβουλίας» θα στηρίξει την πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη για τη σύναψη του δανείου. Αυτό προέκυψε από την αποψινή, σχεδόν τετράωρη, συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας στην οποία μοναδική επιφύλαξη εκφράστηκε από τον Ανέστη Τελίδη ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει «λευκό».  Η πρόταση εισάγεται μια μέρα νωρίτερα στην Οικονομική Επιτροπή προκειμένου να ενταχθεί μεθαύριο Τετάρτη ως τακτικό θέμα προς συζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο της προσεχούς Τρίτης.

Η πρόταση της διοίκησης του δήμου, η οποία είναι σημαντικά διαφοροποιημένη σε σχέση με την αρχική προβλέπει τα εξής:

Σύναψη χρηματοδοτικής σύμβασης μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για εκτέλεση έργων του δήμου. Το ύψος του δανείου θα είναι 20 εκατ. ευρώ (έναντι 50 εκατ. που σχεδίαζε αρχικά ο κ. Μπουτάρης), με σταθερό επιτόκιο (το ανώτερο 3%), περίοδο αποπληρωμής 25 χρόνια, με περίοδο χάριτος 6 χρόνια και αποπληρωμή σε εξαμηνιαίες δόσεις. Η εκταμίευση θα γίνει σε τέσσερις δόσεις με την πρώτη να ισοδυναμεί έως στο 30% του συνολικού δανείου (έως 6 εκατ. ευρώ). Η κάθε μία από τις τέσσερις εκταμιεύσεις θα ισοδυναμεί με ξεχωριστό δάνειο, θα έχει τη δική του εξαετή περίοδο χάριτος, το δικό του τέλος αποπληρωμής (στην 25ετια) και το δικό του σταθερό επιτόκιο.

Οι όροι του δανείου

Στην αρχή της συνεδρίασης της δημοτικής ομάδας της «Πρωτοβουλίας» ο κ. Μπουτάρης εξήγησε την αναγκαιότητα για τη λήψη του δανείου. Τόνισε ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορέσει ο δήμος να εκτελέσει σημαντικό αριθμό έργων και τα χρήματα της ΕΤΕπ είναι απαραίτητα μετά τις προστριβές που έχουν προκύψει με την περιφέρεια για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία, απ’ ότι φαίνεται να είναι περιορισμένα. Ο δήμαρχος παρουσίασε δύο επιπλέον επιχειρήματα σε σχέση με τις συζητήσεις που είχαν γίνει για το ίδιο θέμα στο παρελθόν. Το πρώτο είναι η σημαντική μείωση του ποσού του δανείου το οποίο θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ από 50 που ζητούσε αρχικά ο κ. Μπουτάρης. Ο ελιγμός αυτός είναι σημαντικός καθώς αφενός έκαμψε τις αντιρρήσεις ορισμένων δημοτικών συμβούλων αφετέρου η απόφαση για το δάνειο μπορεί να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο με απλή πλειοψηφία και όχι την αυξημένη των 2/3 που χρειαζόταν για το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ. Έτσι, δεν θα χρειαστεί η ψήφος της αντιπολίτευσης.

Το δεύτερο επιχείρημα είναι η δέσμευση την οποία, όπως είπε, εξασφάλισε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση ότι ο δήμος δεν θα χρειαστεί να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, αφού η ίδια συμμετοχή, την οποία προβλέπει η διαδικασία δανειοδότησης από την ΕΤΕπ θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για ποσόν ίσο με το 1/3 του δανείου, δηλαδή για περίπου 6,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ στελεχών της ΕΤΕπ, της πολιτικής ηγεσίας  του δήμου Θεσσαλονίκης και υπηρεσιακών παραγόντων και μετά από ενδελεχή έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων του δήμου, αλλά και των έργων που σχεδιάζονται, εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ η δανειοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης για το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 75% επί του συνόλου των 27 εκατ. ευρώ που αποτελεί το ποσό του πακέτου έργων για το οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και αποτελεί ένα βασικό κομμάτι του αναπτυξιακού του σχεδίου.

Ο δήμαρχος εξήγησε επίσης ότι ο πίνακας των έργων τα οποία προτείνονται να χρηματοδοτηθούν είναι ενδεικτικός, καθώς  υπάρχει μεγάλη ευελιξία στα έργα που μπορούν να υπαχθούν προς χρηματοδότηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, η επέκταση της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας ως την παραλία, η επέκταση της παλιάς παραλίας με κατασκευή καταστρώματος, αποπεράτωση και επισκευή σχολικών κτιρίων κ.ο.κ.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε επίσης ότι το δάνειο θα ληφθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου την οποία θα αιτηθεί ο δήμος με μεταγενέστερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και για την οποία βέβαια θα οριστεί ένα ποσοστό το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο ως αντίτιμο. Η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να κινηθεί σε ποσοστό από 0,50% έως 1,00%.

«Η προσφυγή στην ΕΤΕπ εξασφαλίζει με το βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντα του δήμου, δεδομένου ότι –λόγω του εξαιρετικά χαμηλού επιτοκίου (διατραπεζικού ΕURIBOR) και της μακράς περιόδου αποπληρωμής- αποτελεί σε κάθε περίπτωση την πλέον συμφέρουσα πηγή χρηματοδότησης» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Αντιρρήσεις από δημοτικούς συμβούλους

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και ενστάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι όλοι της «Πρωτοβουλίας» θα υπερψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση. Μοναδικό ερωτηματικό παραμένει η στάση του Ανέστη Τελίδη ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει «λευκό». Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αλλάξει στάση ως την ημέρα της ψηφοφορίας.

Ο Ανδρέας Κουράκης ο οποίος είχε εναντιωθεί αρχικά στο δάνειο των 50 εκατ. είπε ότι τώρα θα το ψηφίσει καθώς το ποσόν είναι πιο κοντά στις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες του δήμου. Εξέφρασε, ωστόσο, επιφυλάξεις εάν θα καταφέρει ο δήμος να απορροφήσει όλο το δάνειο καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες για έργα, με εξαίρεση αυτό της πλατείας Ελευθερίας και ένα, δύο ακόμη. Ο κ. Κουράκης ζήτησε παράλληλα, να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της διοίκησης του δήμου προκειμένου να αξιοποιηθεί η τελευταία κρίσιμη περίοδος της δεύτερης δημαρχιακής θητείας του κ. Μπουτάρη.

Υπέρ της λήψης του δανείου τάχθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος ο οποίος ζήτησε από όλους να εργαστούν κατά τον καλύτερο τρόπο και με πνεύμα ενωτικό ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Πρέπει να πάμε όλοι μαζί, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να μην είναι αυτό που θα θέλαμε, καθώς δεν υπήρξε επαρκής ετοιμότητα για ώριμες μελέτες όμως στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι» σημείωσε.  

Παρέστη αλλά δεν μίλησε στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Η στάση που θα τηρήσει στο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι γνωστή, ωστόσο, από την «Πρωτοβουλία» εκτιμούν ότι τελικά θα ψηφίσει υπέρ της λήψης του δανείου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν κάποιες εντάσεις μεταξύ των Ανδρέα Κουράκη και Θανάση Παππά, καθώς και της Καλυψώς Γούλα με τον Γιώργο Αρβανίτη στις οποίες δεν δόθηκε συνέχεια.

Μετά την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή το θέμα θα έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρότασης της διοίκησης του δήμου περιλαμβάνει επίσης τη σύσταση Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση της εν λόγω χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ και θα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο για την εκταμίευση των δόσεων όσο και για την υπαγωγή στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό σχέδιο των αντίστοιχων έργων.

Το μέλλον του ΟΒΡΕΠΟΜ

Στη δημοτική ομάδα συζητήθηκε και το μέλλον του Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας, υπό την ευθύνη του οποίου λειτουργούν μεταξύ άλλων έντεκα βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου. Επρόκειτο να έρθει προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με πρόταση για κατάργηση του Οργανισμού και απορρόφησή του από το δήμο. Όμως, τελικώς αποσύρθηκε καθώς ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» εξέφρασαν αντιρρήσεις.
Στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας ήταν αρκετοί οι σύμβουλοι οι οποίοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην κατάργηση του ΟΒΡΕΠΟΜ (Κουράκης, Αρβανίτης, Τελίδης, Ακριτίδου κ.ά.). Μάλιστα σημειώθηκε θερμό επεισόδιο μεταξύ του κ. Αρβανίτη και της Καλυψώς Γούλα το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Μπουτάρη. Κατόπιν αυτών συμφωνήθηκε να γίνει επικαιροποίηση της παλαιότερης μελέτης η οποία είχε γίνει το 2012 και να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση στην «Πρωτοβουλία».