Skip to main content

SOS εκπέμπει η πραγματική οικονομία για την έλλειψη ρευστότητας

Η πραγματική οικονομία συνεχίζει να εκπέμπει SOS και η αγορά ζητά απεγνωσμένα βοήθεια. Τι λέει κορυφαίος τραπεζίτης στη Voria.gr

Την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει το επικοινωνιακό της παιχνίδι, η πραγματική οικονομία συνεχίζει να εκπέμπει SOS και η αγορά ζητά απεγνωσμένα βοήθεια. Κορυφαίος Ελληνας τραπεζίτης, σε μια ...κρίση ειλικρίνειας, μας έλεγε χθες το απόγευμα ότι «αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα. Μην ακούτε τι σας λένε...»

Ο ίδιος, πρόσθετε ότι τους επόμενους τρεις – τέσσερις μήνες «θα πάρουμε όλοι μια μικρή ανάσα, λόγω της τουριστικής περιόδου», αλλά το πρόβλημα θα επιστρέψει χειρότερο, «αν δεν γίνει κάτι, γρήγορα». Το γεγονός ότι τελικώς οι δανειστές έδωσαν στην Ελλάδα επιπλέον 800 εκατ.  ευρώ, με την δόση του Ιουνίου, συνιστά μια "ένεση", αλλά δεν αρκεί και ασφαλώς είναι μικρότερη της αναμενόμενης.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και "προχθές", το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών άφηνε να εννοηθεί ότι το επιπλέον ποσό της δόσης θα ήταν 1,6 δισ ευρώ και με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να πληρωθούν κάποιες από τις πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Τελικώς, δόθηκαν τα μισα΄λεφτά, τα οποία, ωστόσο, κι αυτά, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να αποδειχθούν θαυματουργά. Αρκεί, βεβαίως, να διοχετευθούν από την κυβέρνηση στην αγορά.

Γιατί, όπως έχει διδάξει η εμπειρία, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο όταν πρόκειται για λεφτά στην χώρα μας.

Άλλωστε, χθες, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέκλινγκ ξεκαθάρισε ότι το δεύτερο μέρος της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί μετά το καλοκαίρι και μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση έχει συνεισφέρει με δικούς της πόρους προκειμένου να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου...