Skip to main content

«Περιμένουμε σαφή στήριξη και αλληλεγγύη», δηλώνει ο Δρούτσας

«Ήρθε η σειρά των εταίρων μας να δώσουν στην Ελλάδα σαφή στήριξη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, στην ενημέρωση που έκανε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της
«Ήρθε η σειρά των εταίρων μας να δώσουν στην Ελλάδα σαφή στήριξη, με σαφείς αποφάσεις και σαφή αλληλεγγύη, καθώς έκανε, με το παραπάνω, αυτό που της αναλογεί για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στην ενημέρωση που έκανε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις με τη Συνθήκη της Λισαββώνας.

Παράλληλα μίλησε για έλλειμμα κοινής οικονομικής πολιτικής στην ΕΕ, αλλά και για έλλειψη αλληλεγγύης των κρατών μελών της.

«Ήρθε η σειρά των εταίρων μας να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Η Ελλάδα έκανε με το παραπάνω αυτό που της αναλογεί: ανέλαβε με το παραπάνω το βάρος που της αναλογεί και περιμένουμε από την ΕΕ και τους εταίρους μας, σε αυτή την δύσκολη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε και σε αυτό το δύσκολο αγώνα που κάνουμε, σαφείς αποφάσεις, σαφή στήριξη και σαφή αλληλεγγύη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε:

«Είχα την ευκαιρία να το θέσω κι εγώ σε όλες τις συζητήσεις και επαφές που είχα με πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ, ότι η έννοια της αλληλεγγύης δεν υπάρχει. Είναι ένα θέμα που θέλουμε να επαναφέρουμε. Η Ελλάδα, με αφορμή την οικονομική κρίση που περνάει, μπορεί να γίνει ο καταλύτης μιας πραγματικής ΟΝΕ. Είναι μια ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και στην ΕΕ και στη χώρα μας».

Και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας:

«Η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε μια Ελλάδα αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση. Από την πρώτη στιγμή, με σοβαρό και συστηματικό τρόπο προσπάθησε να την αντιμετωπίσει. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας μπορεί, με κάθε τρόπο και με το δίκιο της, να λέει στους εταίρους της ότι έκανε με το παραπάνω αυτά που πρέπει και έχει αναλάβει με το παραπάνω το μεγάλο βάρος που της αναλογεί. Ήρθε η σειρά της ΕΕ και των εταίρων της να κάνουν αυτό που τους αναλογεί».

«Περιμένουμε σαφείς αποφάσεις, σαφή στήριξη και σαφή αλληλεγγύη σε αυτό το δύσκολο δρόμο που βρισκόμαστε. Είναι ένας αγώνας όλου του ελληνικού λαού και πολύ σύντομα πιστεύω θα έχουμε αποτελέσματα και θα δούμε οι θυσίες όλων να πιάνουν τόπο», κατέληξε ο κ. Δρούτσας.

Το έλλειμμα αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που διαπιστώθηκε με την οικονομική κρίση που ξέσπασε, επεσήμαναν νωρίτερα πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς η έννοια της αλληλεγγύης στην ΕΕ σταματάει, όταν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα», ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση ενεργότερη δράση.

«Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι δεν κάνει χωρίς την Ελλάδα. Και η ΕΕ χρειάζεται να αρθρώσει το δικό της λόγο και να ξεπεράσει την αφωνία της για να αναπτυχθεί και να γίνει η ήρεμη δύναμη», τόνισε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, επεσήμανε ότι πρέπει η χώρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει η ίδια η συνθήκη της Λισσαβώνας και το άρθρο 22, το οποίο, όπως είπε, αναφέρεται στις περιπτώσεις απειλής οικονομικής χρεοκοπίας.

Κατά τα άλλα, ο Δημ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών, η Ελλάδα, που τάσσεται υπέρ της ποσόστωσης, θα προωθήσει τις δικές της θέσεις. Όπως είπε, ήδη η χώρα μας έχει προετοιμαστεί και έχει συνάψει με συστηματικά και σοβαρό τρόπο συμμαχίες με κράτη-μέλη που έχουν ίδιου μεγέθους συμφέροντα, για να έχουν, ιδιαίτερα τα μικρά και μεσαία, εκπροσώπηση.

Αναφερόμενος στην υπηρεσία εξωτερικής δράσης της ΕΕ, τόνισε ότι η χώρα μας θα κάνει προσπάθειες να εκπροσωπηθεί με υψηλόβαθμες θέσεις και πρόσθεσε ότι, αν υπάρξει αξιοκρατική προσέγγιση, οι Έλληνες διπλωμάτες θα είναι ψηλά στη λίστα επιλογών και θα καταλάβουν πόστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης την ανάγκη ενδυνάμωσης του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων, καθώς, όπως είπε, «στις Βρυξέλες λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας».

«Ιδιαίτερα όταν κρίνουν ότι καταστρατηγείται η αρχή της επικουρικότητας θα πρέπει ο ρόλος τους να είναι αισθητός. Γι αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους προώθησης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας», συμπλήρωσε.