Skip to main content

Περίπατος μνήμης για την επέτειο της 30ης Οκτωβρίου (φωτο+video)

Τουλάχιστον 250 άτομα συμμετείχαν στον περίπατο μνήμης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς.

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στον περίπατο μνήμης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της σημερινής επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στη δράση που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης βρέθηκαν πάνω από 250 άτομα, μεταξύ των οποίων πλήθος επισήμων, όπως, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος κα.

Η πορεία ξεκίνησε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας αφού πέρασε από διάφορες στάσεις. Στον εξωτερικό χώρο του δημαρχείου έγινε σύντομη αναφορά στον πόλεμο του 1940 και στις θυσίες των Θεσσαλονικέων καθώς και στους θανάτους από πείνα και κρύο.

Ο περίπατος, ο οποίος ήταν πρόταση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου, πέρασε μπροστά από τη ΧΑΝΘ, έγινε αναφορά στους τέσσερις σχηματισμούς των ανταρτών του ΕΛΑΣ και στην είσοδό τους στην πόλη. Έγινε επεξήγηση ότι στη ΧΑΝΘ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 καλά οπλισμένοι συνεργάτες των Γερμανών και περιγραφή των προσπαθειών που κατέβαλε ο συνταγματάρχης Ευρυπίδης Μπακιρτζής στρατιωτικός αρχηγός της ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ για την αναίμακτη παράδοσή τους.

Δείτε βίντεο:

Στη συνέχεια ο περίπατος διέσχισε την οδό Νικ. Γερμανού και πραγματοποίησε στάση μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο, όπου τέσσερις ηθοποιοί έκαναν αφήγηση για το θέατρο του Λευκού Πύργου και τη θεατρική δραστηριότητα της περιόδου της κατοχής.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της ανώνυμης οδού που περνάει μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, από το Λευκό Πύργο έως το δημαρχείο σε «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου». Ακόμη, τοποθετήθηκε μαρμάρινη στήλη που μνημονεύει τα ιστορικά γεγονότα της 30ης Οκτωβρίου 1944. «Στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944», γράφει.



Ο περίπατος συνεχίστηκε προς το άγαλμα του Βότση, όπου έγινε αναφορά στη συγκλονιστική διαδήλωση από τους φοιτητές της ΕΠΟΝ την 25η Μαρτίου 1943 και στην ανάλογη διαδήλωση που επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά.

Ο περίπατος συνεχίστηκε επί της λεωφόρου Νίκης (αντίθετα από τη φορά της κυκλοφορίας) περπατώντας στο πλακόστρωτο, και έγινε περιγραφή της υπονόμευσης του Λευκού Πύργου, της παραλίας και του λιμανιού με εκρηκτικά από τους χιτλερικούς, της διάσωσης των μύλων Αλλατίνη από τον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Ακόμη, έγινε αναφορά στην ανατίναξη του τμήματος του λιμανιού και παρουσίαση της συγκλονιστικής περιγραφής του Γιώργου Βαφόπουλου για το θέμα.

Ακολούθησε ανηφορική διαδρομή επί της οδού Ικτίνου και στάση μπροστά στο κτίριο της οδού Τσιμισκή 72, όπου ήταν το αρχηγείου της Γκεστάπο. Εκεί έγινε αφήγηση σχετικά με τις φρικαλεότητες των κατακτητών, τις εκτελέσεις και τα βασανιστήρια.

Η διαδρομή συνεχίστηκε επί της οδού Αγίας Σοφίας και πραγματοποιήθηκε σύντομη στάση μπροστά στην εκκλησία όπου έγινε η δοξολογία της απελευθέρωσης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε βάδισμα επί της Ερμού με στάση στο νούμερο 19. Εκεί έγινε αναφορά ότι στο σημείο αυτό λειτουργούσε ο πολύγραφος της οργάνωσης «Ελευθερία».

Ο περίπατος κατέληξε στην Πλατεία Ελευθερίας. Εκεί έγινε υπενθύμιση της υποδοχής των κατακτητών στο Βαρδάρι στις 9 Απριλίου 1941. Πραγματοποιήθηκε αφήγηση της συγκέντρωσης των Εβραίων ανδρών στην πλατεία το "Μαύρο Σάββατο", δύο χρόνια αργότερα (11 Ιουλίου 1942). Έγινε αναφορά στα βασανιστήρια και στους εξευτελισμούς, στα οποία υπέβαλαν οι Ναζί στους συγκεντρωμένους ανθρώπους, στην αποστολή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στον αφανισμό  της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Επίσης, έγινε αναφορά στις θυσίες της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της κατοχής με επισήμανση για τους τόπους των εκτελέσεων.

Στις 19.00 το απόγευμα θα λάβει χώρα η πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα εκφωνηθεί πανηγυρικός από την καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Καβάλα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ, το οποίο επεξεργάστηκε η TV100.

Οι φετινοί εορτασμοί έχουν διοργανωθεί από Οργανωτική Επιτροπή την οποία συγκρότησε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Την επιτροπή απαρτίζουν οι:

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης Βουλευτής Α΄Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Παναγιώτης Αβραμόπουλος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Έλλη (Ελένη) Χρυσίδου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας & Αθλητισμού
Στυλιανός Λιακόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος
Δημήτριος Κούβελας Δημοτικός Σύμβουλος
Μαρία Αγαθαγγελίδου Δημοτική Σύμβουλος
Μόνικα Αϊβάζογλου Δημοτική Σύμβουλος
Δημοσθένης Δώδος Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
Μαρία Καβάλα Δρ Ιστορίας, διδάσκουσα στο ΑΠΘ
Σπύρος Κουζινόπουλος Δημοσιογράφος-Ερευνητής
Αντώνης Σατραζάνης Δρ. Ιστορίας Προϊστάμενος ΚΙΘ
Μάνος Μαλαμίδης Συλλέκτης – ερευνητής
Ελένη Χοντολίδου, Πρόεδρος 1ης Δημοτικής Κοινότητας