Skip to main content

Περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ζητά η Τρίπολη

O πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ αλ Σαράτζ εξέφρασε την επιθυμία ώστε οι ΗΠΑ να συμβάλλουν στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας.

Την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που προσφέρουν στη χώρα του οι ΗΠΑ ζήτησε οι πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ αλ Σαράτζ.

Ο Σαράτζ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το αρχηγείο της AFRICOM στη Στουτγκάρδη, στη νοτιοδυτική Γερμανία, «εξέφρασε την επιθυμία» της ΚΕΕ οι ΗΠΑ να συμβάλλουν στην «ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων» της Λιβύης, ειδικά μέσω της εκπαίδευσης των λίβυων στρατιωτικών και της «ανταλλαγής πληροφοριών», ανέφερε η AFRICOM.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Λιβύη, Τζόναθαν Ουίνερ, και ο επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την Αφρική, ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τόμας Ουόλντχαουζερ, από την πλευρά τους παρείχαν εκ νέου διαβεβαιώσεις για την «υποστήριξή τους στις προσπάθειες της ΚΕΕ» να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από τη Σύρτη, στην βόρεια και κεντρική Λιβύη.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν βομβαρδισμούς στη Σύρτη εναντίον των τζιχαντιστών από την 1η Αυγούστου υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ.

Οι τρεις αξιωματούχοι συζήτησαν «για τις στρατηγικές επιλογές όσον αφορά το μέλλον της Λιβύης μετά την απελευθέρωση της Σύρτης», σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Η Σύρτη, η γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι, έπεσε στα χέρια του ΙΚ τον Ιούνιο του 2015, θορυβώντας τη διεθνή κοινότητα που είδε μια βάση των τζιχαντιστών να δημιουργείται μόλις τριακόσια χιλιόμετρα από τις ακτές χωρών της Ευρώπης. Οι δυνάμεις της ΚΕΕ εξαπέλυσαν την 12η Μαΐου μια επίθεση για την ανακατάληψη του προπυργίου του ΚΕΕ. Μπήκαν στην πόλη την 9η Ιουνίου αλλά αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση κι αντεπιθέσεις από τους τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα η κατάσταση να περιέλθει σε αδιέξοδο για εβδομάδες. Με τη συμβολή των αεροπορικών πληγμάτων των ΗΠΑ από τις αρχές του μήνα, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και να περιορίσουν τους τζιχαντιστές σε μια παραθαλάσσια συνοικία.