Skip to main content

Περιθώριο και παραβατικότητα υπονομεύουν την αγορά της Αριστοτέλους

Η πόλη επένδυσε στην πεζοδρόμηση της Αριστοτέλους για να ωφεληθεί η οικονομία και η κοινωνία και όχι για να αποκτήσουν στέκι οι περιθωριακοί.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα παρέμβασης που έγιναν στη Θεσσαλονίκη πριν από 18 χρόνια, με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 1997, ήταν η συνολική πεζοδρόμηση του άξονα της οδού Αριστοτέλους, από τη θάλασσα, τη λεωφόρο Νίκης και την πλατεία μέχρι την Αρχαία Αγορά και τις οδούς Ολύμπου και Φιλίππου.

Ένα έργο που όταν ξεκίνησε δημιούργησε πολλές συζητήσεις και είχε στόχο την τουριστική και εμπορική ανάδειξη του κέντρου. Κάτι που επιτεύχθηκε σε κάποιο βαθμό, καθώς η πεζοδρόμηση ενοποίησε και ανέδειξε μια σημαντική διαδρομή στο κέντρο της πόλης, την οποία αξιοποιούν πολλοί τουρίστες και επισκέπτες. Ταυτόχρονα όμως, πρόκειται για στόχο που υπονομεύεται λόγω της ανθρωπογεωγραφίας που έχει διαμορφωθεί στην Αριστοτέλους, στο τμήμα πάνω από την οδό Ερμού. Εκεί καθημερινά υπάρχει υπερσυγκέντρωση περιθωριακών στοιχείων που έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Οι επαγγελματίες της περιοχής είναι οι καλύτεροι –και αδιάψευστοι- μάρτυρες για το λαθρεμπόριο τσιγάρων, το εμπόριο ναρκωτικών, το παρεμπόριο προϊόντων, τις μικροκλοπές, αλλά και τις φασαρίες που συμβαίνουν καθημερινά, όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας. Είναι οι ίδιοι επαγγελματίες που χάνουν πολλά εξαιτίας αυτών των τριτοκοσμικών καταστάσεων και εικόνων. Η εμπορικότητα της περιοχής περιορίζεται και οι επιχειρήσεις έχουν απώλειες. Κανείς ξένοιαστος καταναλωτής, επισκέπτης και τουρίστας δεν αισθάνεται καλά όταν τον πιέζουν οι τσιγαρούδες να ψωνίσει ή όταν βρίσκονται μπροστά σε βίαια επεισόδια, φωνές και αίματα.

Η πόλη επένδυσε στην πεζοδρόμηση της Αριστοτέλους για να ωφεληθεί η οικονομία και η κοινωνία. Όχι για να διευκολυνθεί η παρανομία ή να αποκτήσουν στέκι οι περιθωριακοί. Σήμερα η επένδυση αυτή δεν αποδίδει όσα θα μπορούσε, εάν υπήρχε η αναμενόμενη ευταξία και κανονικότητα στην περιοχή. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το κτίριο του οποίου βρίσκεται ακριβώς στο επίμαχο σημείο, έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη την κατάσταση και έχει θέσει προ των ευθυνών τους τόσο τις δημοτικές, όσο και τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες αναγνωρίζουν το πρόβλημα και –όπως λένε- κάνουν ότι μπορούν.

Προφανώς χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Να υπάρξει ένας σχεδιασμός στο θέμα της ασφάλειας, που θα εφαρμοστεί με συνέπεια για πολύ καιρό, ώστε το μήνυμα να περάσει και η περιοχή να… καθαρίσει. Επειδή αυτή η προβληματική εικόνα του πάνω μέρους της οδού Αριστοτέλους υπάρχει εδώ και χρόνια η προσπάθεια για λίφτινγκ πρέπει να είναι συστηματική και επίμονη. Δεν διορθώνονται τα πράγματα με αποσπασματικές παρεμβάσεις, που γίνονται κάθε φορά που η αγανάκτηση των ανθρώπων της αγοράς ξεχειλίζει και οι διαμαρτυρίες φτάνουν στον… ουρανό. Ίσως η ενεργότερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αστυνόμευση, μέσω της αυτοοργάνωσης των επαγγελματιών, να είναι αποτελεσματική. Με δεδομένα, μάλιστα, τα οικονομικά οφέλη από την αναβάθμιση της περιοχής, που θα είναι ακόμη μεγαλύτερα όταν ολοκληρωθεί το μετρό, που είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει πολύ την επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται τόσο επί της Αριστοτέλους, όσο και στους παράπλευρους δρόμους, ίσως να είναι αναπόφευκτη.

Υ.Γ. Το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, βρίσκεται πάνω στην Αριστοτέλους μεταξύ Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου. Είναι ακριβώς πάνω σε αυτό το προβληματικό σημείο. Δικαιολογημένα, λοιπόν, υποθέτει κανείς ότι η αστυνομική παρέμβαση μπορεί να ενταθεί, αφού για να γίνει αρκούν τα… πόδια.