Skip to main content

Perla: Χαβιάρι από... εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο των Σερρών

Πέρλες ελαιολάδου σε ξεχωριστές γεύσεις που θυμίζουν χαβιάρι δημιούργησε για τους λάτρεις της μοριακής γαστρονομίας η εταιρεία ΕΥ ΓΑΙΑ από τις Σέρρες

Στον εντυπωσιακό κόσμο της μοριακής γαστρονομίας εισάγουν το ελληνικό ελαιόλαδο τα καινοτόμα προϊόντα Perla που δημιούργησε η εταιρεία από τις Σέρρες ΕΥ ΓΑΙΑ. Οι πέρλες ελαιολάδου που θυμίζουν χαβιάρι στοχεύουν να αναδείξουν το εξαιρετικό ελληνικό ελαιόλαδο σε πρωταγωνιστή στα πιάτα των σεφ παγκοσμίως αλλά και των φίλων των γκουρμέ γεύσεων.

"Η ιδέα μας ήρθε όταν είδαμε τον κορυφαίο σεφ μοριακής κουζίνας Ferran Adria να κάνει χαβιάρι ελαιολάδου και να δημιουργεί πάταγο στο εστιατόριό του", τονίζει στη Voria.gr ο γενικός διευθυντής της ΕΥ ΓΑΙΑ Νεκτάριος Ταφλανίδης, ο οποίος μετά από μία πετυχημένη πορεία στον κλάδο του επίπλου στράφηκε τα τελευταία χρόνια στον πρωτογενή τομέα. Η ΕΥ ΓΑΙΑ η οποία δραστηριοποιείται από το 2009 στην παραγωγή ελαιολάδου βιολογικής καλλιέργειας αποφάσισε να ενσωματώσει στα μοναδικά προϊόντα που προσφέρει η φύση την τεχνολογία και μέσω της μεθόδου της σφαιροποίησης να δημιουργήσει πέρλες με βάση το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και διάφορες γεύσεις.

Μετά από περίπου ένα χρόνο έρευνας η εταιρεία ανέπτυξε τα πρώτα τέσσερα προϊόντα Perla σε βαζάκια 100 γραμμαρίων για οικιακή κατανάλωση και 300 γραμμαρίων για επαγγελματική χρήση. Πέρλες μόνο με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και πέρλες ελαιολάδου σε τρεις γεύσεις: θυμάρι, λεμόνι και τσίλι. Η ανάπτυξη των προϊόντων ολοκληρώθηκαν πριν από ένα μήνα και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη 2η Gourmet Olive Exhibition που πραγματοποιήθηκε από 5-7 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, όπου η υποδοχή τους ήταν ενθουσιώδης. Μάλιστα, ο γνωστός ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος χρησιμοποίησε τα προϊόντα Perla για να στολίσει τα γλυκά, που δημιούργησε στο πλαίσιο της 2ης Gourmet, ενώ οι επισκέπτες της έκθεσης δοκίμασαν τις πέρλες ελαιολάδου και ως συστατικό σε κοκτέιλ.

Μάλιστα, ήδη η ΕΥ ΓΑΙΑ σχεδιάζει τις επόμενες γεύσεις Perla. «Δημιουργήσαμε πέρλες ελαιολάδου με βρώσιμο χρυσό, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη εάν θα το βγάλουμε στην αγορά και πέρλες ελαιολάδου με σπιρουλίνα. Ο συνδυασμός ελαιολάδου με σπιρουλίνα, δύο προϊόντων με ευεργετικές ιδιότητες έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα και μάλλον θα προχωρήσουμε στην παραγωγή του", αναφέρει ο κ.Ταφλανίδης.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που αποτελεί την βάση των προϊόντων Perla προέρχεται από τον βιολογικό ελαιώνα 1.200 δέντρων της ΕΥ ΓΑΙΑ στο Σιδηρόκαστρο με τέσσερις ποικιλίες Κορωνέικη, Χαλκιδικής, Μεγαρίτικη και Πετροελιά, που δίνει ένα blend ιδιαίτερο με αρωματικά χαρακτηριστικά. Το ελαιόλαδο, δε, μετατρέπεται σε χαβιάρι χάρη στη φυτική ζελατίνη «αγάρ-αγάρ» που προέρχεται από εκχύλιση φυκιών.

Ο ελαιώνας της ΕΥ ΓΑΙΑ ξεκίνησε το 1999 και το 2009 με την πρώτη παραγωγή η εταιρεία μπήκε σε διαδικασία πιστοποίησης του ελαιολάδου σε βιολογική γεωργία και δημιουργήθηκε και το συσκευαστήριο-τυποποιητήριο. Τα προϊόντα ΕΥ ΓΑΙΑ έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και κατευθύνονται στις αγορές της Ρουμανίας και της Γερμανίας.

Στις αγορές του εξωτερικού, εξάλλου, στοχεύουν και οι πέρλες ελαιολάδου καθώς στην Ελλάδα θεωρείται ότι υπάρχει περισσότερο γόνιμο έδαφος για τη χρήση των προϊόντων Perla λιγότερο στους καταναλωτές και περισσότερο σε εστιατόρια ή και στη ζαχαροπλαστική.

Σε ό,τι αφορά την τιμή, ο κ.Ταφλανίδης εκτιμά ότι στη λιανική η συσκευασία των 100 γραμμαρίων θα κοστίζει περί τα 18 ευρώ.