Skip to main content

Το καλοκαίρι θα λάμψουν στη Νέα Παραλία «Φεγγάρι» και «Φιλία Amicizia»

Τον Απρίλιο στήνεται το εργοτάξιο στη Νέα Παραλία ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την τοποθέτηση του «Φιλία Amicizia» του Κώστα Βαρώτσου.

Έως το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα πάρουν τη θέση τους στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης το «Φεγγάρι στην Ακτή» του Παύλου Βασιλειάδη και η «Φιλία Amicizia» του διάσημου γλύπτη, καθηγητή Εικαστικών Τεχνών Κώστα Βαρώτσου.

Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών και αφού έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις, η τοποθέτηση των δύο εικαστικών έργων μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ήδη, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς έχει συναντηθεί με τον δωρητή του «Φιλία Amicia» Σταύρο Ανδρεάδη και τους μηχανικούς, προκειμένου να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα για την εγκατάσταση του έργου στη θέση που βρισκόταν το γνωστό σε όλους Φεγγαράκι στη Νέα Παραλία.

Εκτιμάται ότι εντός του Απριλίου θα έχει στηθεί το εργοτάξιο για να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες και να απομακρυνθεί το ξύλινο ντεκ, ώστε να μην προκληθούν καταστροφές σε αυτό.

Στη συνέχεια θα γίνουν οι πασσαλομπήξεις και όλες οι υπόλοιπες εργασίες που απαιτούνται, πριν ξεκινήσει μετά απο καθυστερήσεις που κράτησαν τουλάχιστον 1,5 χρόνο να τοποθείται το γυάλινο γλυπτό που συμβολίζει την αγάπη και τη φιλία.

Πολύ κοντά στο «Φιλία Amicizia», στο ύψος της Ηλεκτρικής Εταιρείας, αλλά εντός του Θερμαϊκού, σε απόσταση 35 - 40 μέτρα, θα βρίσκεται και το «Φεγγάρι στην Ακτή» του Παύλου Βασιλειάδη, το οποίο στο παρελθόν είχε βανδαλιστεί πολλές φορές.

Το «Φεγγάρι στην ακτή» είναι έργο από ανοξείδωτο μέταλλο επιζωγραφισμένο με χρώμιο, ύψους 3,10 μ και βάρους 200 κιλών. Από το κάτω μέρος του εξέχει δοκός μήκους 2 μέτρων, που εισέρχεται μέσα στη δοκό της βάσης και στερεώνεται στο επιθυμητό ύψος.

Η βάση του αποτελείται από ένα μπλόκι διαστάσεων 60 Χ 150 Χ 150 εκατοστών από μπετόν, βάρους 3 τόνων. Πάνω του είναι στερεωμένη κάθετη δοκός, μέσα στην οποία εφαρμόζει η δοκός του φεγγαριού. Ο φωτισμός του θα πραγματοποιείται με δυο προβολείς, συνδεδεμένους πάνω σε δυο αντίστοιχες κολώνες της παραλίας.