Skip to main content

Η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη βγήκε από την τουριστική απομόνωση

Ρώσοι και Λευκορώσοι γνωρίζουν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σχεδόν διπλάσιος ο αριθμός των Γερμανών τουριστών αλλά και χιλιάδες αφίξεις οδικώς.

Ρώσοι, Λευκορώσοι και Γερμανοί δίνουν νέα ώθηση στον εισερχόμενο τουρισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τον αερολιμένα Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» να έχει καταγράψει μέσα στον Ιούνιο αφίξεις 22.358 ξένων επιβατών, έναντι 16.221 τον Ιούνιο του 2016, ήτοι αύξηση της τάξης του 38%.

Η αεροπορική σύνδεση της Καβάλας με ρωσικούς προορισμούς ( Μόσχα και  Αγία Πετρούπολη), τέσσερις φορές την εβδομάδα αλλά και η σύνδεση με την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, μία φορά την εβδομάδα, έχει τονώσει τον εισερχόμενο τουρισμό, ενώ φέτος τον Ιούνιο σχεδόν διπλασιάστηκαν και οι αφίξεις Γερμανών τουριστών, καθώς έφτασαν τις 8.000, έναντι των 5.000 του περυσινού Ιουνίου.

«Η αεροπορική σύνδεση της Καβάλας με τη ρωσική αγορά, με πτήσεις της Ellinair, όπως και η σύνδεση με το Μινσκ, με πτήση της Belavia, κάνει ήδη την διαφορά για την περιοχή μας», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, μέχρι πρότινος και για δυόμισι χρόνια θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού.

Οι αριθμοί, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή μιλάνε από μόνοι τους. Φέτος τον Ιούνιο, ακριβώς επειδή δρομολογήθηκαν οι παραπάνω πτήσεις, αφίχθηκαν στην Καβάλα, 2.400 τουρίστες από Ρωσία και Λευκορωσία (1.700 Ρώσοι και 700 Λευκορώσοι), όταν το 2014, στη διάρκεια όλης της θερινής σεζόν,  ήταν ζήτημα αν είχαν έρθει στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τόσοι Ρώσοι τουρίστες.

Σημαντική για την τόνωση του εισερχόμενου τουρισμού ήταν και η επίλυση των προβλημάτων που υπήρχαν με την έκδοση βίζας, μετά από μέτρα που πήραν τα υπουργεία Τουρισμού και Εξωτερικών.

«Το σύστημα πλέον εξυπηρετεί τη ζήτηση που υπάρχει, γιατί πλέον δεν ακούγονται παράπονα, όπως τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Αμοιρίδης.

Ωστόσο Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν επενδύσει στην προσέλκυση τουριστών από τα Βαλκάνια και την Τουρκία καθώς αυτές οι αγορές εξασφαλίζουν στην Περιφέρεια κίνηση στη διάρκεια όλου του χρόνου, ενώ πολλοί Τούρκοι αλλά και Βούλγαροι έχουν επενδύσει στην περιοχή αγοράζοντας παραθεριστικά αλλά και αστικά σπίτια. Οδικώς κατεβαίνουν Βούλγαροι βεβαίως, πολλοί Ρουμάνοι, Σέρβοι αλλά και Μολδαβοί, όπως και Ουκρανοί. 

«Λέγεται ότι η τουριστική κίνηση στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αυξήθηκε επειδή υπήρξαν τα γνωστά προβλήματα στη γειτονική Τουρκία. Στην πραγματικότητα, η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού οφείλεται στην αλλαγή των πολιτικών και οικονομικών δεδομένων στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια όπως και στην έμφαση που δόθηκε από την Αυτοδιοίκηση και τους επιχειρηματικούς φορείς, στην προβολή της Περιφέρειάς μας.

«Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν επενδύσει διαχρονικά στα all inclusive ξενοδοχεία και σε αυτού του τύπου τα τουριστικά πακέτα, συνεπώς δεν απευθυνόμαστε στο κοινό που παραδοσιακά απευθύνεται μεγάλο μέρος της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας. Η τουριστική κίνηση αυξήθηκε και υπάρχει και τάση επιμήκυνσης της θερινής σεζόν στον Οκτώβριο επειδή η Περιφέρεια βγήκε από την απομόνωση και συστηματικά επενδύει στην ανάπτυξη του τουρισμού, διαφόρων μορφών τουρισμού».

Σημειώνεται ότι μία από τις πιο δημοφιλείς εκδρομές για τους ξένους τουρίστες είναι τα στενά του Νέστου, αλλά και ο ορεινός όγκος της Ροδόπης, όπως και η παλιά πόλη της Ξάνθης. Όσο για την Αλεξανδρούπολη, είναι το αγαπημένο city break για χιλιάδες Τούρκων αλλά και Βουλγάρων επισκεπτών, ενώ η Θάσος έχει ξεφύγει κάνοντας ένα μεγάλο τουριστικό άλμα προς τα εμπρός.