Skip to main content

ΠΓΔΜ: Δεύτερη επίσημη γλώσσα τα αλβανικά σε ολόκληρη τη χώρα

Ο νόμος υιοθετήθηκε εν τη απουσία των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού - δεξιού VMRO - DPMNE.

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ υιοθέτησε με πλειοψηφία 69 ψήφων σε σύνολο 120 βουλευτών το νομοσχέδιο που ορίζει τα αλβανικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας, δέσμευση την οποία είχε αναλάβει η συγκυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με τα δύο αλβανικά μειονοτικά κόμματα που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο νόμος εγκρίθηκε με διπλή πλειοψηφία, δηλαδή και με πλειοψηφία εντός των μειονοτικών βουλευτών, θεσμό που έχει καθιερωθεί από το 2001 και τη συμφωνία της Οχρίδας για ζητήματα που αφορούν την αλβανική μειονότητα, που αποτελεί το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Με βάση τον νόμο, οι εθνικά Αλβανοί πολίτες της ΠΓΔΜ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα αλβανικά στις επαφές τους με τη διοίκηση και τις αρχές σε όλη την έκταση της χώρας και όχι μόνον στις περιοχές όπου αποτελούν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού.

Ο νόμος υιοθετήθηκε εν τη απουσία των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού - δεξιού VMRO - DPMNE, μεταδίδει η Ναυτεμπορική.

Το κόμμα, του οποίου μέχρι πριν λίγους μήνες ηγείτο ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και είναι «αντισυνταγματική».