Skip to main content

ΠΓΔΜ: Η Βουλή παρέπεμψε τη συμφωνία σε κοινοβουλευτική επιτροπή

Η Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει το κείμενο και θα το παραπέμψει στη Νομοθετική Επιτροπή, η οποία και θα το αναπέμψει στην Ολομέλεια.

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ενέκρινε νωρίτερα με 69 ψήφους του 120μελούς κοινοβουλίου την παραπομπή της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Οι βουλευτές της εθνικιστικής δεξιάς (VMRO-DPMNE) απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Η Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει το κείμενο εντός της ημέρας και θα το παραπέμψει στη Νομοθετική Επιτροπή, η οποία και θα το αναπέμψει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προς επικύρωση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Η τελική επικύρωση της συμφωνίας από την ολομέλεια της "Συνέλευσης της Μακεδονίας" (όπως είναι το επίσημο όνομα του κοινοβουλίου της πΓΔΜ) αναμένεται την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την κύρωσή της, οπότε πιθανότατα το κοινοβούλιο θα πρέπει, μετά το προεδρικό βέτο, να την συζητήσει και να ψηφίσει επ' αυτής για δεύτερη φορά.

Την ώρα της συνεδρίασης του κοινοβουλίου πραγματοποιούνταν διαδήλωση έξω από το κτήριο, με συμμετοχή περίπου 40 ατόμων.

Η δεξιά έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει «την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας» της πΓΔ της Μακεδονίας.