Skip to main content

Ποια ξένα funds ενδιαφέρονται για τα κόκκινα δάνεια

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τα κόκκινα δάνεια.

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων έχουν εκφράσει μέχρι σήμερα σοβαρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τα «κόκκινα δάνεια» των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες, πρόκειται για τα Fortress, Baupost, KKR – Pillarstone, Aktua, Oaktree, Duet, Sankaty και Apollo Management.

Μάλιστα, κάποια από αυτά (όπως το KKR και το Actua) πρόλαβαν και έχουν κλείσει ήδη ορισμένες καλές συμφωνίες, με κάποιες από τις τράπεζες, ενώ κάποιες άλλες κυοφορούνται αυτό τον καιρό.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την WSJ η PCP Capital Partners LLP εξετάζει την επένδυση 2 δισ. δολαρίων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών,

Η PCP  στοχεύει να ηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας με στόχο την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού, όπως αναφέρει το Reuters. Εν συνεχεία, η Παγκρήτια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για να αγοραστεί ενεργητικό από τις άλλες τράπεζες τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Η είσοδος της PCP στην Ελλάδα στηρίζεται από κρατικούς επενδυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι πριν λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας για το ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες με προβληματικά δάνεια. Το στοιχείο αναφέρεται διότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: ουσιαστικά βάζει τους κανόνες για την αντιμετώπηση αυτών των δανείων και των δανειοληπτών του από τις εκδότριες τράπεζες. Και ουσιαστικά, το ένα μετά το άλλο, τα κρίσιμα κομμάτια του παζλ, αρχίζουν να συμπληρώνονται.