Skip to main content

Πιάνουν τόπο οι θυσίες, λέει η κυβέρνηση

«Η αξιολόγηση από το Eurogroup, οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ελλείμματος και η έξοδος στις αγορές αποτελούν ενδείξεις ότι οι θυσίες μας πιάνουν τόπο και αποδίδουν καρπο
«Τόσο η αξιολόγηση από το Eurogroup, όσο και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά και η χθεσινή έξοδος στις αγορές αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει στα οικονομικά μας και ότι οι θυσίες των πολιτών πρώτα, και της κυβέρνησης, πιάνουν τόπο και αποδίδουν καρπούς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Είπε ότι «οι εξελίξεις αυτές δείχνουν πως αποκαθίσταται σταδιακά η αξιοπιστία της χώρας και χτίζεται η καλή και φερέγγυα εικόνα της, που αποτελεί και προϋπόθεση εξόδου από την κρίση» και διευκρίνισε πως αυτές οι εξελίξεις, καθώς και μια σειρά πολιτικών της κυβέρνησης δείχνουν ότι «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την άσκηση, στο κοντινό μέλλον, διαφορετικών κοινωνικών πολιτικών υπέρ των ασθενέστερων».

«Οι μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στο ασφαλιστικό σύστημα, που ολοκληρώνονται, στη διοικητική δομή της χώρας και στη δημόσια διοίκηση, καθώς και το οριστικό ξερίζωμα του πελατειακού κράτους αποτελούν την εγγύηση μιας διαφορετικής πολιτικής πορείας της χώρας και εγγυώνται ένα ασφαλές και ποιοτικό μέλλον για όλους τους Έλληνες πολίτες», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η ανακατανομή του πλούτου υπέρ των ασθενέστερων είναι προγραμματική αρχή του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε ότι «αυτό το κριτήριο διέπει ακόμα και τις σκληρές αποφάσεις, που λαμβάνει η κυβέρνηση». Διευκρίνισε, δε, ότι «πολλές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν εντάσσονται στο πρόγραμμά μας».

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «δεν θίξαμε τις μικρές συντάξεις» και υπογράμμισε ότι υπήρχε άμεση ανάγκη για βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς το δίλημμα ήταν «ή σταματάμε σε έναν - δύο μήνες να πληρώνουμε συντάξεις ή θα είχαμε βιώσιμο ασφαλιστικό, έστω και με χαμηλές συντάξεις».

«Το στοίχημα είναι η ανάταξη της οικονομίας και η δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας, ώστε να αντισταθμιστούν οι μειώσεις εισοδημάτων», είπε ο κ. Πεταλωτής και απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι, «όπως και ο πρωθυπουργός έχει πει, η βελτίωση της οικονομίας θα περνά και στον Έλληνα πολίτη, αρκεί να μη διαταράσσεται ο στόχος της σταθερότητας και της βελτίωσης συνολικά της οικονομίας».

Για τις δημοσκοπήσεις

Σε ό,τι αφορά δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπουν το κόμμα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «η κυβέρνηση δεν πορεύεται με τις δημοσκοπήσεις, όπως η ΝΔ» και πρόσθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε την αγωνία της κοινωνίας, έχουμε σταθερή πολιτική για τη διάσωση της χώρας και την εφαρμογή του προγράμματός μας και την αίσθηση ότι ο απλός πολίτης στηρίζει την κυβέρνηση».

Για είσπραξη εσόδων και ρευστότητα

Για την καθυστέρηση στην είσπραξη των εσόδων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αυτά πάνε καλά», ενώ στην υστέρηση, που φαίνεται να υπάρχει, δεν έχουν προσμετρηθεί το ΕΤΑΚ, ο ΕΦΚ, ο δεύτερος ΦΠΑ και η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων.

Σε σχέση με όσα είπε η Λούκα Κατσέλη για τη ρευστότητα στην οικονομία, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «είναι ένα ζητούμενο, μη αυτοματοποιημένο όμως, καθώς για τη ρευστότητα στην οικονομία προϋπόθεση ήταν άλλα βήματα τα οποία ολοκληρώνονται».