Skip to main content

Πότε και πώς θα μπορούσαν να αρθούν τα capital controls

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν - Πότε αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ποια η στάση της ΤτΕ για τα όρια αναλήψεων.

Στην κυβέρνηση θα πρέπει να ζουν σε έναν δικό τους κόσμο, σε ένα παράλληλο σύμπαν. 'Η θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι λαικιστές. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι εξακολουθούν να λένε πράγματα που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι δεν πρόκειται να γίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οτι θα αρθούν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, τα γνωστά πλέον capital controls.

Λοιπόν, προς άρση παρεξηγήσεων και για τη δική σας ενημέρωση, να σας πούμε ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο νωρίτερα απ΄το πρώτο εξάμηνο του 2018. Δηλαδή, σε έναν χρόνο και αν. Σε τι συνίσταται αυτό το «αν»; Μεταξύ άλλων και στα εξής:

1. στην παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα,
2. στην διαχείριση του χρέους της χώρας,
3. στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα χαλάρωσης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας,
4. στην έξοδο της χώρας στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων, μέσω κάποιων πραγματικών εκδόσεων ομολόγων (και όχι απλών ανταλλαγών) και
5. στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας.

Εφόσον όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις εκπληρωθούν, τότε και μόνο τότε θα συζητηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει η κανονικότητα στις σχέσεις μας με το τραπεζικό χρήμα. Μέχρι τότε, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο. Και προκαλεί θλίψη, ενίοτε και αγανάκτηση, το γεγονός πως όταν επιβλήθηκαν τα capital controls υπήρχαν οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης (και μάλιστα ...καθηγητές), που διαβεβαίωναν ότι είναι απλά θέμα μηνών για να αρθούν.

Τι έκαναν; Συνειδητά, κορόιδευαν αυτούς που τους ακούγαν και τους πιστεύαν. Γιατί όλοι οι υπόλοιποι – οι οποίοι ωστόσο, όπως αποδείχθηκε τελικά στην πράξη δεν ήταν και τόσοι πολλοί – ήξεραν. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Η σύσταση μας λοιπόν είναι να μάθετε να ζείτε, για πολύ καιρό ακόμα με το γεγονός ότι δεν θα μπορείτε να «σηκώνετε» όσα λεφτά θέλετε από την τράπεζα – αν φυσικά έχετε. Στην καλύτερη περίπτωση, αν η Τράπεζα της Ελλάδας το αποφασίσει, μπορεί να χαλαρώσει λίγο παραπάνω τα όρια ανάληψης. Πέραν τούτου, όμως, ουδέν. Γιατί ξέρει ότι αν άρει το μέτρο, τότε την επομένη δεν θα μείνει «κολυμπηθρόξυλο» στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Με ό,τι αυτό βεβαίως θα συνεπάγεται στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας μας γενικότερα. Ολα τα υπόλοιπα είναι, απλώς, λόγια.