Skip to main content

Το σχέδιο του δήμου για μία πιο... φωτεινή Θεσσαλονίκη

Ο δήμος θα προχωρήσει στην αντικατάσταση ιστών και φωτιστικών, εκσυγχρονίζοντας την ποιότητα του φωτισμού και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας

Περισσότερο φως θα αποκτήσουν περιοχές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκαν σημαντικά από εκτεταμένες φθορές και βλάβες στο δίκτυο του δημοτικού φωτισμού.

Η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στην αντικατάσταση ιστών και φωτιστικών, εκσυγχρονίζοντας την ποιότητα του φωτισμού και μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως και 60%.

Πρόκειται για δύο έργα που σχεδιάζει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας και τα οποία αναμένεται να εγκριθούν την ερχόμενη Δευτέρα από το δημοτικό συμβούλιο.

Το πρώτο έργο αντικατάστασης φωτιστικών αφορά τις περιοχές Λαδάδικα και Καπάνι, κόστους 922.000 ευρώ και το δεύτερο στα πάρκα Δικαστηρίων, ΧΑΝΘ, Πεδίο του Άρεως και Λεωφόρου «Όχι» προϋπολογισμού δαπάνης 400.000 ευρώ.

169 νέοι ιστοί φωτισμού σε Λαδάδικα και Καπάνι

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού στις περιοχές Λαδάδικα, Καπάνι, Μπεζεστένι και Ερμού, καθώς «τα φωτιστικά  σ΄ αυτά τα σημεία παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα βλαβών, είναι παλαιάς τεχνολογίας και έχουν σημαντική κατανάλωση ενέργειας». Όπως σημειώνεται στην σχετική εισήγηση, οι υφιστάμενοι ιστοί είναι γερασμένοι και επικίνδυνοι.

Με το έργο προβλέπεται ότι θα αντικατασταθούν και θα τοποθετηθούν 169 νέοι ιστοί υψηλής αισθητικής, στις υπάρχουσες και σε νέες θέσεις και 284 φωτιστικά σώματα χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας. Συγκεκριμένα:

Περιοχή Λαδάδικα:
Θα αποξηλωθούν 61 παλιοί ιστοί και 109 φωτιστικά σώματα και θα τοποθετηθούν 62 νέοι ιστοί και 106 φωτιστικά σώματα LED.

Περιοχή Μπεζεστένι:
Θα αποξηλωθούν 32 φωτιστικά σώματα και θα τοποθετηθούν 31 φωτιστικά σώματα LED.

Περιοχή Καπάνι (Αγορά Βλάλη):
Θα αποξηλωθούν 80 παλιοί ιστοί και 182 φωτιστικά σώματα και θα τοποθετηθούν 83 νέοι ιστοί και 123 φωτιστικά σώματα LED.

Οδός Ερμού:
Θα αποξηλωθούν 24 παλιοί ιστοί και 48 φωτιστικά σώματα και θα τοποθετηθούν 24 νέοι ιστοί και 24 φωτιστικά σώματα.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 240 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο.

Ανάβουν τα φώτα σε δικαστήρια, ΧΑΝΘ, Πεδίο του Άρεως

Με το έργο προβλέπεται η αντικατάσταση των ιστών και των φωτιστικών σωμάτων στα πάρκα της πόλης της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στα πάρκα Δικαστηρίων, ΧΑΝΘ, Πεδίου του Άρεως, στην Λεωφόρο Όχι, στους πεζόδρομους Νικ. Φωκά και Τσιρογιάννη. Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση, «θα τοποθετηθούν ισάριθμα φωτιστικά σώματα στις ίδιες θέσεις οι οποίες καλύπτουν τις απαιτήσεις φωτισμού. Θα γίνει χρήση των υπαρχουσών υποδομών όπου αυτές είναι σε καλή κατάσταση». Συγκεκριμένα:

Στο Πάρκο Δικαστηρίων:
Θα κατασκευαστεί νέο υπόγειο δίκτυο υποδομής λόγω της μεγάλης φθοράς που παρουσιάζει το υφιστάμενο. Θα αποξηλωθεί ο υφιστάμενος δημοτικός φωτισμός και θα τοποθετηθούν 45 ιστοί 4 μέτρων με φωτιστικά σώματα LED κορυφής.

Στο Πάρκο της ΧΑΝΘ:
Θα γίνει αποξήλωση του υφιστάμενου δημοτικού φωτισμού που αποτελείται από τσιμεντοϊστούς 5 μέτρων και στις ίδιες θέσεις θα τοποθετηθούν 52 ιστοί 4 μέτρων με φωτιστικά σώματα LED κορυφής.

Στο Πάρκο Πεδίο του Άρεως
Θα αποξηλωθεί ο υφιστάμενος δημοτικός φωτισμός (τσιμεντοϊστοί 5 μέτρων) και θα τοποθετηθούν 32 ιστοί 4 μέτρων.

Στην Λεωφόρο Όχι
Θα γίνει αποξήλωση του δημοτικού φωτισμού που αποτελείται από τσιμεντοϊστούς 5 μέτρων και θα τοποθετηθούν 36 ιστοί 5 μέτρων. Η τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων θα γίνει από την υπηρεσία του δήμου με φωτιστικά που διαθέτουμε στην αποθήκη του.

Πεζόδρομος Νικηφόρου Φωκά
Θα αποξηλωθεί το υφιστάμενο δημοτικό δίκτυο φωτισμού που αποτελείται από τσιμεντοϊστούς 5 μέτρων και στις ίδιες θέσεις θα τοποθετηθούν 3 ιστοί 4 μέτρων με φωτιστικά σώματα LED κορυφής.

Πεζόδρομος Τσιρογιάννη
Θα γίνει αποξήλωση του υφιστάμενου δημοτικού φωτισμού που αποτελείται από τσιμεντοϊστούς 5 μέτρων και στις ίδιες θέσεις θα τοποθετηθούν 6 ιστοί 4 μέτρων με φωτιστικά σώματα LED κορυφής.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 180 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο.