Skip to main content

Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ο Μητσοτάκης για το προσφυγικό

Ο κ. Κουμουτσάκος διεμήνυσε ότι «δεν θα πρέπει κανείς να κουνάει το δάκτυλο στη Ελλάδα της κρίσης που έχει αναλάβει το βάρος».

Μια σειρά από δράσεις αναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσφυγικό, με σκοπό να υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και να διασφαλιστεί η παραμονή μας στη συνθήκη Σένγκεν.

Τις ανακοινώσεις για τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας, παρ' ότι είπε ότι θα αποτρέψει το κλείσιμο των συνόρων, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να αποτραπεί. Το ζήτημα έχει εθνική διάσταση. Εδώ υπάρχει πεδίο για εθνικές προσπάθειες», υπογράμμισε. Επ´αυτού, ανακοίνωσε οτι ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Ι. Μουζάλα με τη συμμετοχή και των συναρμόδιων τομεαρχών της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη και Βασίλη Κικίλια.

Είπε, επίσης, ότι την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφτεί τη Μυτιλήνη για να έχει πλήρη εικόνα κατάστασης, ενώ στις 15 Φεβρουαρίου έχει καλέσει τους 18 πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα, για να τους επισημάνει τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα και να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις. Δύο μέρες μετα στη σύνοδο του ΕΛΚ θα συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως οι κ.κ Γιούνκερ, Ντόλ, Βέμπερ, Μοσχοβισί και άλλοι. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ζήτημα ειναι πρωτίστως ανθρωπιστικό, αλλά ταυτόχρονα και ασφαλείας.

«Αφορά όχι μόνο την Ελλάδα. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και τελικά τη διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα είναι σύνορο του ευρωπαϊκού χώρου και γι΄ αυτό έχει αναλαβει ύψιστη αποστολή σε περίοδο κρίσης. Περιμένει από τους εταίρους σταθερή στήριξη και αλληλεγγύη» πρόσθεσε, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

«Ξεκίνησε με ιδεοληψία, αμηχανία, απραξία και τώρα πια αποδέχτηκε δυσβάσταχτες δεσμεύσεις για τη χώρα, που προέκυψαν από τη συμφωνία της, στις 25/10. Τίποτα δεν έχει εξειδικευτεί και δεν έχει προχωρήσει. Αυτές τις δεσμεύσεις που ανέλαβε να υλοποιήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις ανέλαβε χωρίς συγκεκριμένα αντισταθμιστικά» υποστήριξε ο κ. Κουμουτσάκος, ενώ εξαπέλυσε πυρά και κατά της Τουρκίας.

«Δεν έχει τηρήσει διμερείς συμφωνίες απέναντι στην Ελλάδα και την ΕΕ. Δεν έχει αντιμετωπίσει στις ακτές της το πρόβλημα των παράνομων διακινητών προσφύγων. Ο,τι και να γίνει στη θάλασσα δεν θα είναι ικανό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστεί στην πηγή του, στις ακτές της Τουρκίας» είπε συγκεκριμένα.

Διεμήνυσε πάντως ότι «δεν θα πρέπει κανείς να κουνάει το δάκτυλο στη Ελλάδα της κρίσης που έχει αναλάβει το βάρος» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι αιχμάλωτη σε ιδεοληψίες και σε ανεπάρκεια» ανέφερε και υπενθύμισε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ανοικτά σύνορα, δηλώσεις της τότε αρμόδιας υπουργού για μετανάστες που λιάζονται και εξαφανίζονται, την πρώτη απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η Αμυγδαλέζα, δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ περί μετακίνησης τζιχαντιστών στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, που προκάλεσαν έντονη καχυποψία και δυσφορία των εταίρων.

«Οπισθοχώρηση στο κεκτημένο της συνθήκης Σένγκεν είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για διάβρωση των θεμελίων των μεγάλων επιτευγμάτων της ΕΕ. Θα είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.