Skip to main content

Πιέσεις προς τη Σόφια για τον South Stream

Ο Alexei Miller έπειτα από μια ανάλογη συνάντηση στο Βουκουρέστι, θα βρίσκεται αύριο στη βουλγαρική πρωτεύουσα, όπου και θα συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Boyko Borisov, όσο και με τον υπουργό Οικ
Στη Σόφια μεταβαίνει ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού «γίγαντα» της Gazprom, προκειμένου να έχει συζητήσεις γύρω από τη μελλοντική κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «South Stream», μια διακλάδωση του οποίου θα διέλθει και από την ελληνική επικράτεια.

Ο Alexei Miller έπειτα από μια ανάλογη συνάντηση στο Βουκουρέστι, θα βρίσκεται αύριο στη βουλγαρική πρωτεύουσα, όπου και θα συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Boyko Borisov, όσο και με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Traicho Traikov, σε μια προσπάθεια να πιέσει για μια ξεκάθαρη τοποθέτηση όσον αφορά στο ενεργειακό project.

Η επίσκεψη κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς η γειτονική χώρα διατηρεί μια, μάλλον, αβέβαιη στάση για τη σκοπιμότητα και τη συμμετοχή της στο εν λόγω project, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την άμεση κινητοποίηση της Ρωσίας, η οποία επιθυμεί διακαώς την κατασκευή του αγωγού.

Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα ο ρωσικός Τύπος, με αφορμή τις συζητήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτήρισε, σύσσωμος, τη Βουλγαρία ως «προβληματική» χώρα, σε σχέση με τον South Stream. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως η Βουλγαρία εκτός από το να προκαλεί με τις παλινωδίες της στα ρωσικής εμπνεύσεως ενεργειακά σχέδια (τα ίδια και χειρότερα κάνει με τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά και με τον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε) έχει αναλάβει δέσμευση να συμμετάσχει στην εκτέλεση του αγωγού αερίου Nabucco, που θα χρηματοδοτηθεί από την Ε. Ε. και είναι ευθέως ανταγωνιστικός του South Stream.

Το οξύμωρο στην υπόθεση είναι ότι η γείτονές μας, ήδη, από τον Ιούλιο του 2010, δεσμεύτηκαν έναντι του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, Viktor Zubkov και του υπουργού Ενέργειας Sergey Smatko –όταν αυτοί επισκέφθηκαν στη Σόφια- ότι θα εμπλακούν ενεργά στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να έχουν διφορούμενη στάση προκαλώντας εκνευρισμό στους Ρώσους.

Όσον αφορά στις συναντήσεις στη Ρουμανία, ο κ. Miller βρέθηκε χθες στο Βουκουρέστι και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Εμίλ Μποκ. Στη συνάντηση με τον κ. Μίλερ συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας, Ίον Αρίτον, και εκπρόσωποι της ρουμανικής εταιρίας φυσικού αερίου Romgaz. Όπως επισημάνθηκε η Gazprom σχεδιάζει την κατασκευή αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη Σερβία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και τη Βρετανία, στο πλαίσιο του προγράμματός της για τη δημιουργία νέων δρόμων μεταφοράς του φυσικού αερίου. Ο κ. Μίλερ είχε συναντηθεί και τον Ιούνιο με τον τότε υπουργό Οικονομίας, Άντριαν Βιντεάνου, με τον οποίο είχε διερευνήσει την πιθανότητα διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, στη Ρουμανία.