Skip to main content

Να ρεφάρουν με τα κόκκινα δάνεια θέλουν τα ξένα funds

Tα ξένα funds που μπήκαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών χάνουν ήδη τα μισά από τα κεφάλαια που έβαλαν...

Θεωρούν ότι τα NPL’s είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Ο λόγος για τα ξένα funds, που μπήκαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και από αυτή την εβδομάδα χάνουν και «επίσημα» ήδη τα μισά από τα κεφάλαια που έβαλαν, λόγω της ελεύθερης πτώσης του Χρηματιστηρίου.

Υπενθυμίζεται δε ότι τα λεφτά αυτά μπήκαν μόλις πριν από έναν μήνα (και σε ορισμένες περιπτώσεις, λιγότερο) και το γεγονός είναι από μόνο του ενδεικτικό της γενικότερης απαξίωσης της ελληνικής αγοράς.

Πιέζουν λοιπόν τώρα οι επικεφαλής των funds τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για να πάρουν πακέτων κόκκινων δανείων, ύψους, συνολικά, 4,5 δις ευρώ. Όπως λένε, αν από τα περίπου 90 δις, που υπολογίζεται ότι είναι το σύνολο των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, βγουν προς πώληση τα 30 δις, θα ήταν δίκαιο να πάρουν αυτά προς αξιοποίηση τα περίπου 4,5 δις, τα οποία θα τους βοηθήσουν να ισοφαρίσουν τις κι ενδεχομένως βγάλουν και κάποιο κέρδος. Αλλιώς, κινδυνεύουν να πάθουν στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες ζημίες που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η πίεση για να προχωρήσει αυτός ο ιδιότυπος διακανονισμός είναι πολύ μεγάλη και ότι οι συζητήσεις, που έχουν ξεκινήσει, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις, κυρίως εξαιτίας του λόγου ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα 100% το νομοθετικό καθεστώς που θα διέπει αυτού του είδους τις εργασίες επί ελληνικού εδάφους. Ωστόσο, όπως όλοι διαβεβαιώνουν, είναι απλά θέμα χρόνου.