Skip to main content

Πηγή ΔΝΤ: «Εγγύηση» για την επίτευξη συμφωνίας οι πληρωμές του Ιουλίου

Υπάρχoυν ορισμένα ευαίσθητα πολιτικά θέματα, τα οποία καθυστερούν τη διαδικασία υποστήριξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Οι επερχόμενες πληρωμές ελληνικών ομολόγων αποτελούν την καλύτερη «εγγύηση» για την επίτευξη μίας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, υποστήριξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

«Υπάρχoυν ορισμένα ευαίσθητα πολιτικά θέματα, τα οποία καθυστερούν τη διαδικασία, αλλά οι πληρωμές των ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο διασφαλίζουν την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα» έσπευσε να προσθέσει το στέλεχος του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αναγκαία συμφωνία θα επιτευχθεί εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, χάρη στην πίεση του χρόνου». «Στόχος μας είναι να φθάσουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου» υπερθεμάτισε μία δεύτερη πηγή, η οποία πρόσκειται στην πλευρά της Κομισιόν.

Τον Ιούλιο, η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει σε αποπληρωμές ομολόγων, ύψους 8 δισ. ευρώ, και χωρίς την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί αρκετά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Παρότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ εμφανίζεται βέβαιος για τη συμφωνία στο ζήτημα του χρέους, ο ίδιος αμφιβάλλει για το αν η Ελλάδα θα σταματήσει να προκαλεί πονοκέφαλο στις χώρες της Ευρωζώνης. «Ας είμαστε ειλικρινείς, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να “διορθωθεί” η ζημιά στην Ελλάδα» δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί νέου προγράμματος βοήθειας, το στέλεχος του Ταμείου παραδέχθηκε πως «ως οικονομολόγος, θα συμφωνούσα με τα συγκεκριμένα σενάρια». Ωστόσο -έσπευσε να προσθέσει- «ως μέλος του ΔΝΤ, δεν μπορώ να ισχυριστώ ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου, ότι στο μέλλον θα χρειαστούμε ακόμη ένα πρόγραμμα».