Skip to main content

Ποιοι πίεσαν για ακύρωση συμφωνίας ΑΟΖ με την Ελλάδα

Η συνήθης εξήγηση για την προσπάθεια των Αλβανών να ακυρώσουν την υπογραφείσα συμφωνία για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Η συνήθης εξήγηση για την προσπάθεια των Αλβανών να ακυρώσουν την υπογραφείσα συμφωνία για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών, είναι ότι επενέβησαν οι Τούρκοι. Σ’ αυτήν την στήλη όμως, υπαινίχθηκα ότι υπάρχουν συμφέροντα και αμερικανικών εταιριών, στην δε ξηρά του επίμαχου σημείου γίνονται ενεργειακές έρευνες από πετρελαϊκές εταιρίες.

Προφανώς και είναι πιο «βολικοί» οι Αλβανοί στις συνεργασίες με τους ξένους, από ό,τι εμείς.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, αλλά και παράθεση περισσοτέρων πληροφοριών έρχεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δημοσίευμα από τον Αλβανό αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού κ. Αρτούρο Μεσολάρι με θέμα την ελληνοαλβανική Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών.

Ο κ. Αρτ. Μεσολάρι, συμφώνως προς το αλβανικό δημοσίευμα που αναδημοσίευσε το βορειοηπειρωτικό Himara, αποκαλύπτει ότι εναντίον της Συμφωνίας είχαν κινηθεί η Ιταλία, οι ΗΠΑ και φυσικά η Τουρκία. Επιβεβαιώνει μάλιστα ότι έγινε ιδιαίτερη παρέμβαση από την Τουρκία, καθώς υποχρεώθηκε ο ίδιος ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ως υπουργός Εξωτερικών τότε, να επισκεφτεί τα Τίρανα, τον Οκτώβριο του 2009, όπου συναντήθηκε με τον τότε Πρόεδρο κ. Μπερίσα και την ηγεσία της χώρας.

Αυτό άραγε θα θεωρηθεί ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της «ελληνοτουρκικής φιλίας», περί της οποίας γίνεται πολύς λόγος, χωρίς ποτέ να καθίσταται γνωστό ποια είναι τα θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα (τα αρνητικά τα γνωρίζουμε καλά);

Το αποτέλεσμα της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Αλβανία ήταν ότι λίγες ημέρες αργότερα η αλβανική κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο είχε προσφύγει ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα και το οποίο, το 2010, κήρυξε άκυρη τη Συμφωνία.

Δεν είναι όμως μόνον η ΑΟΖ. Προσφάτως ανακινήθηκε θέμα εκτροπής του Αώου, προκειμένου να κατασκευάσουν φράγμα οι Αλβανοί. Δεν έγινε θέμα στην Ελλάδα (όσα αφορούν τα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θεωρούνται «πιασάρικα» σε αντίθεση με τα κουτσομπολιά), στην Αλβανία όμως βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Πληροφορούμαστε λοιπόν, ότι οι Αλβανοί απέσπασαν από τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ κ Νίκο Χουντή, στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στα Τίρανα, την δέσμευση ότι θα υπάρξει διαβούλευση και συνεννόηση με την αλβανική κυβέρνηση για τα σχέδια εκτροπής του Αώου. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονται οι Αλβανοί και κανείς δεν το διέψευσε στην Αθήνα.

Υπενθυμίζω, ότι για τον κ. Ν. Χουντή έχω εκφραστεί πολλές φορές θετικά, για τις αξιόλογες παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο, ως εκ τούτου θέλω να ελπίζω ότι δεν θα προβεί και σε άλλη παραχώρηση προς τους Αλβανούς (και προς οιοδήποτε κράτος) χωρίς αντάλλαγμα. Αρκετά γενναιόδωροι έχουμε εμφανιστεί προς την γειτονική χώρα.

Η συνεννόηση είναι επιβεβλημένη καθώς είναι ένα θέμα για το οποίο καίγονται οι Αλβανοί (ο Αώος, είναι ο μόνος ποταμός μας που έχει τις πηγές του στην Ελλάδα, αλλά εκβάλλει σε άλλη χώρα - όλων των άλλων οι ροές έχουν αντίθετη φορά). Είναι ευκαιρία αυτό το θέμα να μπει στο πακέτο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, ώστε να υπάρχει ένας ακόμη μοχλός πίεσης για το θέμα της Συμφωνίας οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών.

Ο Μακεδών

Υ.Γ. Πλήρης αποτυχία των ομογενών στην Αλβανία κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Υπάρχει ευθύνη από τους Βορειοηπειρώτες πολιτικούς, υπάρχει αδιαφορία από την κυβέρνηση επειδή τα ομογενειακά σωματεία δεν ελέγχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από αστικά κόμματα της Ελλάδας, όμως οι παρατυπίες και οι εκβιασμοί από αλβανικής πλευράς δεν είχαν όριο.

Ο κ. Ράμα βρέθηκε προεκλογικά πολλές φορές στην Χειμάρρα, απειλώντας τους ομογενείς πως εάν δεν ψηφίσουν τον «εκλεκτό του Γκόρο, μεταξύ άλλων θα τους «κόψει» ακόμη και την παροχή νερού.

Μ.