Skip to main content

Ποιοι καίγονται και ποιοι όχι για λύση στο Σκοπιανό

Ποιες χώρες θέλουν και γιατί να προχωρήσει αμέσως η συμφωνία στο Σκοπιανό και ποιες εμφανίζονται σαφώς πιο συγκρατημένες.

«Είναι στο χέρι του Ζάεφ». Αυτή την απάντηση δίνουν τις τελευταίες ώρες πηγές της ελληνικής πλευράς αναφορικά με το μείζον θέμα της επίλυσης του σκοπιανού ζητήματος. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει ένα κλίμα διατάραξης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Πόσες πιθανότητες έχει να κλείσει, τελικώς, το ζήτημα;

«Εξακολουθούν να είναι πολλές, παρά τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει» είναι η απάντηση που δίνεται αρμοδίως. Άλλωστε, προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και διπλωματικές αποστολές στα Σκόπια, κυρίως η αμερικανική και η γερμανική. Είναι αυτές που θέλουν πάσει θυσία να προχωρήσουν στην επίλυση του προβλήματος, για έναν και μοναδικό λόγο: Για να αποτρέψουν τη συνεχώς επεκτεινόμενη ρωσική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ειδικότερα των δυτικών.

Αντιθέτως, πολύ πιο συγκρατημένη είναι η στάση που κρατούν οι Γάλλοι, πρωτίστως και οι Ολλανδοί, δευτερευόντως, σε αυτή την ιστορία. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για κάποιον λόγο που δεν είναι ακόμα σαφής το Παρίσι δεν θα ήθελε σε αυτή τη φάση να λυθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, το Σκοπιανό.