Skip to main content

Προμαχώνας:Πιάστηκαν 7.750 μπίρες, 6.240 ποτά και 6.700 πακέτα τσιγάρα

Εντυπωσιακά στοιχεία για τις κατασχέσεις προϊόντων και πετρελαίου στον Προμαχώνα Σερρών από τις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια του 2017.

Φραγμό ενάντια στην παράνομη εισαγωγή προϊόντων στην ελληνική επικράτεια στήνουν, καθημερινά, στον Συνοριακό Σταθμό του Προμαχώνα οι αστυνομικές αρχές.   

Αυξημένα είναι τα περιστατικά λαθραίας εισαγωγής προϊόντων, τα οποία εντοπίζουν τα κλιμάκια των αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Προμαχώνα, του Αστυνομικού Τμήματος Προμαχώνα και της Ομάδας Αντιμετώπισης Λαθρεμπορίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στον Προμαχώνα εβδομαδιαία καταγράφονται από τις αρχές κρούσματα μεταφοράς προϊόντων, κυρίως ποτών, τσιγάρων και καυσίμων, πάνω από τα επιτρεπτά και νόμιμα όρια.

Εκτιμάται ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι αυξήσεις που έχουν επιβληθεί κατά καιρούς στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν τις τιμές σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα και ποτά.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία των αρχών, σύμφωνα με τα οποία κατά το 2017, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 29 Δεκεμβρίου, κατασχέθηκαν χιλιάδες οινοπνευματώδη ποτά, πακέτα τσιγάρων και τόνοι καυσίμων, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Προμαχώνας έχει εξελιχθεί σε πύλη λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια του 2017 τα κλιμάκια των αστυνομικών προχώρησαν σε κατασχέσεις 6.240 φιαλών οινοπνευματωδών ποτών, σε 7.746 τεμάχια μπίρας καθώς και σε 1,5 περίπου τόνο τσίπουρου και πάνω από 2,5 τόνους κρασί.

Σχετικά με καπνικά προϊόντα, κατασχέθηκαν 6.715 πακέτα τσιγάρα και πάνω από 83 κιλά καπνός. Στην κατηγορία των καυσίμων οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν να μεταφέρονται παράνομα και κατασχέθηκαν σχεδόν 2,7 τόνοι βενζίνης και επιπλέον 3,6 τόνοι πετρέλαιο.

Ενδεικτικό της εντατικοποίησης των αστυνομικών ελέγχων κατά το 2017, είναι ότι την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί μόλις 684 λίτρα ποτών, 1.200 πακέτα τσιγάρα και 3,7 κιλά καπνού.

«Ήδη διαπιστώθηκε ότι οι έλεγχοι έχουν αποδώσει και έχει σταλεί το μήνυμα προς τον κόσμο και κυρίως προς τους Έλληνες πολίτες ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν  λαθραία ποσότητες προϊόντων. Γνωρίζουν πλέον ότι θα τους γίνει έλεγχος και θα εντοπιστούν», επισημαίνει στη Voria.gr ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, Πέτρος Τάνος, ξεκαθαρίζοντας ότι σε ανάλογο ρυθμό θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και για το 2018. Αποδίδει τα περιστατικά παράνομης μεταφοράς «στην επιθυμία των πολιτών να φέρουν στη χώρα φθηνά προϊόντα από τη γειτονική χώρα».

Κατά το 2017 τα κλιμάκια των αστυνομικών της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Σερρών προχώρησαν στη σύλληψη συνολικά 425 ατόμων, εκ των οποίων οι 191 ήταν Έλληνες και οι 234 αλλοδαποί, όταν το 2016 συνελήφθησαν μόλις 30 άτομα.

Όταν οι ποσότητες που μεταφέρουν οι πολίτες είναι πάνω από τις επιτρεπτές τότε αυτές θεωρούνται παράνομες. Σημειώνεται ότι ο κάθε πολίτης για να μην έχει πρόβλημα στους αστυνομικούς ελέγχους μπορεί να φέρει στη χώρα συγκεκριμένες ποσότητες, όπως 40 πακέτα τσιγάρα και 10 λίτρα αλκοόλ.  

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μεταφέρονται για εμπορία μεγάλες ποσότητες λαθραίων προϊόντων σε φορτηγά, κρυμμένες είτε πίσω από παλέτες, είτε σε ειδικές κρύπτες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύλληψης, τον Δεκέμβριο, ενός 53χρονου Βούλγαρου, ο οποίος εντοπίστηκε σε αστυνομικό έλεγχο του οχήματος που οδηγούσε να μεταφέρει επιμελώς κρυμμένες 1.240 φιάλες αλκοολούχων ποτών.

Όπως επίσης, και άλλες δύο περιπτώσεις, η μία με δύο άτομα, τα οποία σε φορτηγό που επέβαιναν μετέφεραν κρυμμένα ανάμεσα σε ποσότητα ξυλείας πάνω από 6.900 λαθραία μεταλλικά κουτιά μπύρας. Οι μπύρες προορίζονταν για καταστήματα στη Ζάκυνθο.

Η δεύτερη χαρακτηριστική περίπτωση αφορά έναν 39χρονο υπήκοο Γερμανίας, ο οποίος επιχείρησε να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του 259 λαθραίες φιάλες οίνου, μέρος των οποίων θα παραλάμβανε ιδιοκτήτρια καταστήματος στη Θάσο.

Σύμφωνα με τον κ. Τάνο, καθημερινά τα κλιμάκια των αστυνομικών βρίσκονται επί 24ωρου βάσεως στον Συνοριακό Σταθμό και πραγματοποιούν ελέγχους σε όλα τα οχήματα που διέρχονται στην ελληνική επικράτεια.

Εάν προκύψει ανάγκη και ανάλογα με την περίπτωση που αντιμετωπίζεται, υπάρχει συνεργασία των αστυνομικών με τις τελωνειακές αρχές, είτε ακόμα και με τις βουλγαρικές αρχές.

Τέλος, οι αστυνομικές αρχές των Σερρών κατά το 2017 κατάσχεσαν 4.353 κροτίδες και 2.253 βεγγαλικά. Κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατασχέθηκαν 257 αυτοκίνητα και επιπλέον 80 φορτηγά.