Skip to main content

Φυλάκιση 8 μηνών στον Βαξεβάνη για δυσφήμιση της γυναίκας Στουρνάρα

Την ποινή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στον δημοσιογράφο μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ.

Ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η σύζυγος του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Λίνα Νικολοπούλου.

Το δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, μετετέτρεψε την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης σε δυσφήμιση δια του Τύπου. Σύμφωνα με τον υπερασπιστή, Ιωάννη Μαντζουράνη, ο δημοσιογράφος θα ασκήσει έφεση προκειμένου να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Η δίκη αφορούσε δημοσιεύματα του περιοδικού Hot Doc στις 26 Μαΐου 2015 σχετικά με έργο που είχε αναλάβει η εταιρεία της μηνύτριας για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ο κεντρικός τίτλος ανέφερε: «Οικογένεια Στουρνάρα. Μεγάλος έρωτας με τις φαρμακοβιομηχανίες» και υπότιτλους «Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλάει σε εκδηλώσεις για το φάρμακο, αν και δεν είναι η ειδικότητά του και η οικογενειακή επιχείρηση εισπράττει τις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιρειών» και «ακόμη και 400.000 ευρώ διέθεσε το Υπουργείο Υγείας στην εταιρεία της Λίνας Στουρνάρα μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για να μπορέσει να κάνει ανάθεση χωρίς διαγωνισμό».

Ο εισαγγελέας της έδρας επισήμανε στην αγόρευση του ότι δεν μπορεί να καταλήξει εάν αυτά που αναφέρονταν στην ανάρτηση είναι αληθή ή ψευδή καθώς εκκρεμεί η δικαστική έρευνα για την υπόθεση.

Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας κατέληξε πως η αμφιβολία όμως είναι πάντα υπέρ του κατηγορουμένου που είχε την πεποίθηση ότι αυτό που υποστήριζε ήταν αληθές, άρα δεν στοιχειοθετείται συκοφαντική αλλά απλή δυσφήμιση. Παράλληλα, επισήμανε πως υπήρχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον για την υπόθεση αλλά ο τρόπος του δημοσιογράφου ήταν εξυβριστικός.