Skip to main content

Ποινική δίωξη σε πρώην προϊστάμενο της περιφέρειας για τον κόμβο Κ16

Εισαγγελέας ζητεί να καταστεί κατηγορούμενος πρώην προϊστάμενος της ΠΚΜ για την αποζημίωση εργολάβου στην υπόθεση κατασκευής του κόμβου Κ16.

Να καταστεί κατηγορούμενος πρώην προϊστάμενος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αποζημίωση εργολάβου στην υπόθεση κατασκευής του κόμβου Κ16, παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης. Ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Ο χώρος κατασκευής του έργου είχε απαλλοτριωθεί από το 1974, ενώ καταπατήθηκε από δύο ιδιώτες που έστησαν επιχειρήσεις καταλαμβάνοντας 19 και 29 στρέμματα αντίστοιχα. Η ανάδοχος εταιρεία ΑΒΑΞ ΑΕ ζήτησε τη διάλυση της σύμβασης και, με έγκριση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κέρδισε αποζημίωση περίπου 2 εκατ. ευρώ, λόγω καθυστέρησης στην έναρξη εκτέλεσής του έργου.

Ο κατηγορούμενος πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας φέρεται ότι δεν έκανε καμία ενέργεια για να απομακρυνθούν οι καταπατητές και δεν προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια, για τον ίδιο λόγο. Επιπλέον εισηγήθηκε να καταβληθεί η αποζημίωση στον εργολάβο ο οποίος πληρώθηκε παρά το γεγονός ότι δεν πραγματοποίησε καμία εργασία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φρόντισαν να είναι ελεύθερος ο χώρος για να εγκατασταθούν τα μηχανήματα, όπως κατήγγειλε ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος που είναι βασικός μάρτυρας. Στο πλαίσιο της έρευνας από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης κλήθηκαν να καταθέσουν εργολάβοι, πολιτικοί μηχανικοί και άλλοι μάρτυρες, ενώ κατέθεσαν ανωμοτί οι διατελέσαντες προϊστάμενοι Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Ο ανισόπεδος κόμβος Κ16 βρίσκεται στη συμβολή της εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης- Ευζώνων (ΠΑΘΕ) με την εσωτερική περιφερειακή οδό στην περιοχή Λαχαναγοράς. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Μακεδονίας -Θράκης και η σύμβαση υπογράφηκε τον Οκτώβριο 2011, με συνολικό προϋπολογισμό 89,5 εκατ. ευρώ.