Skip to main content

Πιο επιρρεπείς οι παχύσαρκοι στο εγκεφαλικό

Το παραπάνω βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ιταλική επιστημονική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι όσο παχύτερος είναι κάποιος, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει.
Το παραπάνω βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ιταλική επιστημονική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι όσο παχύτερος είναι κάποιος, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό), συμπεριέλαβε σχεδόν 2,3 εκατ. άτομα και έγινε από ερευνητές υπό τον δρα Πασκουάλε Στρατσούλο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου «Φρεντερίκο ΙΙ» της Νάπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Σύμφωνα με την έρευνα, όχι απλώς οι παχύσαρκοι, αλλά και οι υπέρβαροι έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, κάτι που μπορεί να επιφέρει μόνιμη ανικανότητα στο άτομο και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής του.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν μπλοκάρονται τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, ενώ τα λιγότερο συχνά αιμορραγικά εγκεφαλικά λαμβάνουν χώρα, όταν προκαλείται αιμορραγία στον εγκέφαλο. Η αύξηση του βάρους αυξάνει διαφόρους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως την αύξηση της πίεσης του αίματος. Η ιταλική μελέτη, που ανέλυσε όλες τις μέχρι σήμερα σχετικές επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς, συμπέρανε ότι ένας υπέρβαρος έχει 22% περισσότερες πιθανότητες να πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό, ενώ ένας παχύσαρκος 64% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με ένα άτομο κανονικού βάρους.

Οι υπέρβαροι δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες για αιμορραγικό εγκεφαλικό, ενώ οι παχύσαρκοι έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες. Σύμφωνα με την μελέτη, η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό, πέρα από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η ηλικία και η υψηλή πίεση. Σε έναν άνθρωπο με κανονική πίεση, η παχυσαρκία αυξάνει κατά 6% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, ενώ σε κάποιον με υψηλή πίεση η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο κατά 25%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όλοι οι άνθρωποι, που θέλουν να αποφύγουν ένα εγκεφαλικό, πρέπει να προσέχουν τα παραπανίσια κιλά, ελέγχοντας την καθημερινή λήψη θερμίδων και κάνοντας τακτική σωματική άσκηση.