Skip to main content

Πιο ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας θέλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Να λαμβάνει ο ωφελούμενος από τις κοινωνινές δομές ουσιαστικές υπηρεσίες και όχι απλά παροχές, τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα

Την ισχυροποίηση του χαρακτηριζόμενου ως «δίχτυ κοινωνικής προστασίας» επιδιώκει ο δήμος Θεσσαλονίκης λόγω της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης.  

Σκοπός, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώς Γούλα είναι «να λαμβάνει ο ωφελούμενος ουσιαστικές υπηρεσίες και όχι παροχές».

Τις προτάσεις και το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για τις ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας παρουσίασε η κ. Γούλα κατά τη διάρκεια του 1ου  Αναπτυξιακού Συνεδρίου του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Το κράτος, είναι δυσκίνητο, γραφειοκρατικό, και αναποτελεσματικό. Αντίθετα, η αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι δήμοι, διαθέτουν τα χαρακτηριστικά της εύκολης προσβασιμότητας και της δυνατότητας να φτάσουν στα σπίτια, στα άτομα και στις οικογένειες που έχουν ανάγκη» τόνισε κατά την ομιλία της.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, «απαιτείται η δημιουργία ενός «συστήματος κοινωνικής προστασίας» ή όπως προβλέπεται από τον νόμο του Καλλικράτη, ενός «τοπικού συμφώνου κοινωνικής πολιτικής», το οποίο θα δρα σε τοπικό επίπεδο».

Οι προτάσεις του Δήμου συνδέονται :

·    Με την εκπόνηση σχεδίων χρηματοδότησης
·    Με προτάσεις για τη συνέχιση της συνέργιας και δικτύωσης με τους φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής (κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου με Μ.Κ.Ο, κρατικές υπηρεσίες, αντιπροσωπευτικά σώματα των ομάδων-χρηστών)
·    Επένδυση στο προσωπικό/εξειδικευμένο προσωπικό
·    Οργανωμένη συνεργασία με τους εθελοντές για την καλύτερη απόδοση των παρεχομένων υπηρεσιών τους
·    Ηλεκτρονική Δικτύωση μεταξύ των τοπικών φορέων για να αποφευχθεί η αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων και οργανωτική μορφή της (για την τήρηση αρχείων, την παρακολούθηση παραπομπών, τη διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες)

Η κ. Γούλα τόνισε την ανάγκη συντονισμού των υφιστάμενων και σχεδιασμός και υλοποίηση νέων προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα τα οποία να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ανάπτυξη υφιστάμενων κοινωνικών δομών

-Μετεγκατάσταση του ειδικού ψυχαγωγικού κέντρου Αμεα και ενίσχυση των προγραμμάτων του με δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης και δημιουργικής απασχόλησης,
-Προγράμματα εκπαίδευσης δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης
-Συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών καταπολέμησης της φτώχιας (ανοικτό κέντρο ημερησίας υποδοχής άστεγων, υπνωτήριο αστέγων, κοινωνικό παντοπωλείο, δομή παροχής συσσιτίων, κοινωνικό φαρμακείο και δημοτικός λαχανόκηπος).

«Είναι αναγκαίος ο χρηματο-οικονομικός σχεδιασμός σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει τακτικές χρηματορροές. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό των «Δομών Για την Καταπολέμηση της Φτώχιας», για τη συνέχιση των οποίων μόλις σήμερα ενημερωθήκαμε, μετά κόπων και βασάνων να συμπληρώσω, μέχρι την 31.12.2015» σημείωσε η κ. Γούλα.

Δημιουργία νέων κοινωνικών δομών

-Δημιουργία ξενώνων βραχύβιας φιλοξενίας και υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ
-Δημιουργία δομής διαμερισμάτων φιλοξενίας οικογενειών με προβλήματα στέγασης
-Κατασκευή δημοτικού γηροκομείου
-Ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών με δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και βελτίωση των υφισταμένων.

Ανάπτυξη υφιστάμενων κοινωνικών Υπηρεσιών

-Συνέχιση της λειτουργίας του “ Ξενώνα διαμονής γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους”
-Παροχή συσσιτίου σε απόρους κατοίκους και παροχή δεκατιανού στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
-Συνέχιση της λειτουργίας Φιλοξενείου αιτούντων άσυλο
-Συνέχιση της δράσης “στέγαση και επανένταξη” με την προσθήκη της εκπαίδευσης
-Εφαρμογή δράσεων προαγωγής υγείας των ευάλωτων  κοινωνικά ομάδων πληθυσμού με την πραγματοποίηση προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας στις πέντε δημοτικές κοινότητες
-Λειτουργία δημοτικών ιατρείων στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας
-Εκσυγχρονισμός των αυτοκίνητων μεταφοράς Αμεα του προγράμματος Αινείας
-Λειτουργία του κοινωνικού πνευματικού κέντρου "Πορτοκαλιάν" για ενισχυτική διδασκαλία απόρων μαθητών

Δημιουργία νέων κοινωνικών υπηρεσιών

-Ενίσχυση και προώθηση της κοινωνικής κατοικίας με την επισκευή διαμερισμάτων και διάθεση τους σε ευπαθείς ομάδες
-Ενίσχυση των δράσεων αντιμετώπισης έκτακτης ανθρωπιστικής κρίσης. Συγκεκριμένα : στελέχωση ομάδας υποδοχής, ενοικίαση δωματίων ξενοδοχείων για στέγαση μετακινούμενου πληθυσμού προσφύγων, παροχή υπηρεσιών υγειονομικής, κοινωνικής και νομικής περίθαλψης
-Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφόρησης και δικτύωσης όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του πολεοδομικού συγκροτήματος
-Λειτουργία κέντρου αρωγής εξαρτημένων και ενδυνάμωση των δράσεων του δικτύου πρόληψης των εξαρτήσεων
-Δημιουργία ενός επιπλέον κέντρου πρόληψης ΣΕΙΡΙΟΣ και ενίσχυση των δράσεων του Δικτύου Πρόληψης των Εξαρτήσεων.  

Όπως ανέφερε κατά την ομιλία της η κ. Γούλα είναι «αναγκαία για την ενημέρωση των δημοτών/ωφελουμένων είναι η δημιουργία ενός Γραφείου Υποστηρικτικού των Κοινωνικών Υπηρεσιών, με στόχο τη «φιλοξενία» όλων των θεματικών δράσεων και δομών στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών,  με σύγχρονη τη χρήση των τεχνολογιών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».