Skip to main content

Ποιος έριξε στον ΣΥΡΙΖΑ την ιδέα για στήριξη στον Μπουτάρη

Πολλοί ήταν αυτοί που αιφνιδιάστηκαν από το «χρίσμα» του Αλέξη Τσίπρα προς τον Γιάννη Μπουτάρη ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών

Γράφει ο Σαλονικιός

Πολλοί ήταν αυτοί που αιφνιδιάστηκαν από το «χρίσμα» του Αλέξη Τσίπρα προς τον Γιάννη Μπουτάρη ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όλα τα στελέχη της «Ανοιχτής Πόλης», της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς βεβαίως, και το σύνολο σχεδόν των κομματικών στελεχών της τοπικής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, για ένα, δύο στελέχη ο αιφνιδιασμός ήταν μικρότερος καθώς συζήτηση για το πρόσωπο του Γ. Μπουτάρη είχε γίνει νωρίτερα στα κεντρικά κομματικά όργανα του, παρουσία μάλιστα του Αλ. Τσίπρα.

Όπως πληροφορούμαι, την ιδέα ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει αυτή τη φορά, στις εκλογές του 2019, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης έριξε πρώτος ο Πάνος Λάμπρου. Αυτό συνέβη στη διάρκεια συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, παρουσία και του προέδρου του. Ο Μπουτάρης άρεσε στον Λάμπρου εξ αιτίας των απόψεών του υπέρ των δικαιωμάτων των διαφόρων μειονοτήτων, θέματα για τα οποία το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και δράση. Ήταν, ίσως, η πρώτη φορά που ο Αλ. Τσίπρας άκουσε αυτή την ιδέα, την οποία εν συνεχεία, συζήτησε και επεξεργάστηκε και με τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι προπηλακισμοί σε βάρος του Γ. Μπουτάρη, στις 19 Μαΐου, στον Λευκό Πύργο, επέδρασαν καταλυτικά ώστε η αρχική ιδέα να καταστεί σε χρόνο ρεκόρ πρωθυπουργική απόφαση. Κι έτσι, μια βδομάδα μετά, ο Αλ. Τσίπρας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει ο ίδιος το «χρίσμα» στον Γ. Μπουτάρη, αιφνιδιάζοντας το κόμμα του, καθώς και τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.  

Μιας και ο λόγος περί «Ανοιχτής Πόλης» να σας πω ότι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης συνεδρίασε το Συντονιστικό της παράταξης, για πρώτη φορά μετά τον πρωθυπουργικό αιφνιδιασμό.

Στο εσωτερικό του οργάνου, όπως πληροφορούμαι, επικράτησαν δύο τάσεις. Η πρώτη, η πλειοψηφούσα, αποδέχθηκε, έστω και απρόθυμα το «χρίσμα» προς τον Μπουτάρη, ποιούσα την ανάγκην φιλοτιμίαν. «Θα έπρεπε να έχουμε ερωτηθεί ή έστω να έχουμε ειδοποιηθεί για τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά τέλος πάντων, τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά» ήταν το μότο των περισσοτέρων. Η δεύτερη άποψη, η οποία εκφράστηκε από τρία, τέσσερα άτομα, επέμεινε ότι η «Ανοιχτή Πόλη» θα πρέπει να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της και να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές, με δικό της υποψήφιο.

Η επικεφαλής της παράταξης Ρία Καλφακάκου επανέλαβε τη γνωστή θέση της, της ευθυγράμμισης με την απόφαση Τσίπρα, μέσα από το τρίπτυχο: ναι στο δημοκρατικό μέτωπο, συνεχίζουμε την κριτική στάση μας απέναντι στη διοίκηση Μπουτάρη, ισότιμη σύμπραξη με την «Πρωτοβουλία» για τη συγκρότηση του νέου συνδυασμού.

Στη συνεδρίαση δεν ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής ο οποίος έχει εκφράσει, ως γνωστόν, την πλήρη διαφωνία του με το «χρίσμα» προς τον Μπουτάρη.

Απόφαση, πάντως, δεν ελήφθη, άλλωστε η συνάντηση δεν είχε αυτόν τον χαρακτήρα.