Skip to main content

Οι τεχνητές κόντρες και η σύγκρουση Μπουτάρη-Τζιτζικώστα

Η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι τεχνητές κόντρες για το προσφυγικό και η αφορμή της σύγκρουσης Μπουτάρη - Τζιτζικώστα.

-Χωρίς πολλές πολλές τυμπανοκρουσίες και φανφάρες πέρασε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, που συνεχίζει να έχει προβλήματα. Ο κ. Κέλλας έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Θα τον στενοχωρήσουμε. Και πριν το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και επί μακρό χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις κάθε χρώματος οδηγούν τους πολίτες στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην υγεία απαξιώνοντας όσο περισσότερο μπορούν το δημόσιο νοσοκομείο, το δημόσιο σύστημα υγείας. Όχι επειδή δεν μπορούν ή δεν έχουν λεφτά, αλλά επειδή έτσι θέλουν. Ρωτήστε όσους διατέλεσαν διευθυντές νοσοκομείων και σταμάτησαν να φορούν κομματικές παρωπίδες και θα πάρετε την ίδια απάντηση από όλους.

-Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δε μίλησε ποτέ για κέντρο προσφύγων στο λιμάνι. Ποτέ ποτέ ποτέ. Επίσης, δεν πρότεινε ποτέ να γίνουν κέντρα το παλιό 424 ΓΣΝΕ και η ΥΦΑΝΕΤ. Τώρα γιατί όλοι οι υπόλοιποι καταλάβατε κάτι τέτοιο... Μήπως φταίει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που με αφορμή την αντίθεσή του σε όλα αυτά έχει πλέον ψυχρές σχέσεις με τον κ. Μπουτάρη; Γιατί αν θυμόμαστε καλά η αφορμή (αιτία πιθανώς να είναι άλλη) για να έρθουν σε σύγκρουση δήμαρχος και περιφερειάρχης ήταν η αντίθεση του τελευταίου στις προτάσεις περί εγκατάστασης (προσωρινής κατ' όνομα όπως είθισται) προσφύγων στο λιμάνι και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη μπορεί να θυμόμαστε και λάθος...

-Ορισμένοι προσπαθούν μαθαίνουμε να δημιουργήσουν τεχνητές κόντρες ανάμεσα σε δημάρχους της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το προσφυγικό. Αιτία βέβαια είναι η χωροθέτηση των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, στα οποία η κυβέρνηση αντί να πάρει το μάθημά της και να μιλήσει ανοιχτά και δημοσίως για τις προθέσεις της, επιχειρεί να φυτέψει όπου μπορεί ένα κέντρο κι αφήνει να «σκοτωθούν» γι' αυτό οι τοπικές κοινωνίες. Ωραία τακτική, που μπορεί να αποδώσει κιόλας. Αλλά η επόμενη μέρα ποια θα είναι; Όπως και να έχει ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, από τη μια και ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, από την άλλη, παρουσιάζονται ως τα «δίδυμα» της «κόντρας». Εμείς πάντως μαθαίνουμε ότι οι δήμαρχοι μεταξύ τους μια χαρά σχέσεις έχουν, χωρίς βέβαια να λείπουν οι διαφωνίες για το συγκεκριμένο θέμα. Το αν αυτές οι σχέσεις θα διατηρηθούν και υπό την πίεση της κάθε τοπικής κοινής γνώμης στο επόμενο διάστημα είναι αφενός θέμα διαχείρισης, αφετέρου θέμα συνεργασίας. Αν βάλει το χεράκι της και η κυβέρνηση όλα θα γίνουν πιο εύκολα για όλους.