Skip to main content

Ποιος είναι ο νέος «εφιάλτης» των ελληνικών τραπεζών

Μπορεί επισήμως να μην ανακοινώνεται τίποτα, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η πλευρά των τραπεζών «ζει και αναπνέει» μ' αυτό το θέμα.

Το ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίηση είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, αυτή τη στιγμή, τους Έλληνες τραπεζίτες. Και όσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποστηρίζει ότι το ακριβές ύψος των «κόκκινων δανείων» στην χώρα μας σήμερα είναι υψηλότερο απ' αυτό που επισήμως έχει ανακοινωθεί, τόσο ο φόβος αυτός θα μεγαλώνει.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, το Ταμείο κάνει λόγο για μια περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας κατά περίπου 10 δις ευρώ. Η ελληνική πλευρά το απορρίπτει ασυζητητί, ενώ το θετικό στοιχείο της όλης ιστορίας είναι ότι στο πλευρό της στέκει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, αναμένεται το Σάββατο η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Και μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε και η τελευταία συνάντηση του με την διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Και μπορεί επισήμως να μην ανακοινώνεται τίποτα, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η πλευρά των τραπεζών «ζει και αναπνέει» μ' αυτό το θέμα. Δεδομένο επίσης θα πρέπει να θεωρείται ότι ο κ. Τσίπρας το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ θα ζητήσει ακόμα μεγαλύτερη ροή κεφαλαίων στην αγορά, υπό τη μορφή χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να ενισχυθούν επενδυτικές προσπάθειες, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Άλλωστε, η ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα πρέπει να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα.