Skip to main content

Πυρά Σιμόπουλου κατά Κόλλια για τις ευθύνες της ΕΥΑΘ

Δεν είναι δυνατόν οι κυβερνώντες να σφετερίζονται σκληρή δουλειά άλλων και όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα να φταίνε οι άλλοι, λέει ο κ. Σιμόπουλος.

Σκληρή κριτική στην υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά για τη στάση της αναφορικά με το ζήτημα των παλιών υποδομών της ΕΥΑΘ και των διακοπών υδροδότησης που ταλαιπώρησαν επί σχεδόν μία εβδομάδα τους Θεσσαλονικείς, ασκεί σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στη σημερινή κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Υποδομών, στην ΕΥΑΘ και στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. 

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι δυνατόν οι κυβερνώντες να σφετερίζονται σκληρή δουλειά άλλων, περιφερόμενοι σε εγκαίνια έργων στα οποία είχαν μηδαμινή συμμετοχή».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Σιμόπουλου:

Γνωρίζω ότι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης δεν διαθέτει την υποδομή να εποπτεύει κρατικές εταιρείες του μεγέθους και της πολυπλοκότητας της ΕΥΑΘ. Γι’αυτό το λόγο στη κριτική μου για το πρόβλημα νερού στη Θεσσαλονίκη επικεντρώθηκα στο Υπουργείο Υποδομών. Ήρθε όμως τη Μεγάλη Πέμπτη η υπουργός κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά «να ξυθεί στη γκλίτσα του τσομπάνη» και να δηλώσει ουσιαστικά ότι για το πρόβλημα ευθύνεται η κυβέρνηση Σαμαρά. Θυμίζω ότι:

α)Το έργο ανακλήθηκε από τον κύριο Σπίρτζη

β) Η επικαιροποίηση που η ίδια επικαλείται διήρκησε από την κυβέρνησή της τρία χρόνια

γ) Η διοίκηση της ΕΥΑΘ ανακάλυψε το πρόβλημα μόλις τον Μάρτιο του 2017 και

δ) Η απένταξη από ένα πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι χάνεται η δυνατότητα εύρεσης άλλης χρηματοδότησης, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη αίτηση της ΕΥΑΘ για ένταξη του έργου στα ΠΕΠ.

Τονίζω επίσης ότι δεν είναι δυνατόν οι κυβερνώντες να σφετερίζονται σκληρή δουλειά άλλων, περιφερόμενοι σε εγκαίνια έργων στα οποία είχαν μηδαμινή συμμετοχή και όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα να φταίνε οι άλλοι για τα έργα που δεν έκαναν.

Τέλος, ερωτώ την κυρία Κόλλια:

α)αν έχει ποτέ επισκεφθεί το διυλιστήριο νερού;

β)αν γνωρίζει ποια έργα ύδρευσης-αποχέτευσης εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών στην Θεσσαλονίκη; και

γ)αν γνωρίζει ότι η εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΕΥΑΘ δεν πληρώνει ούτε ευρώ για τον φυσικό πόρο που λέγεται νερό και προμηθεύεται από το ελληνικό δημόσιο.

Ως υστερόγραφο, καταλήγω στη διαπίστωση πως όταν στη πολιτική βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης, η επικοινωνιακή διαχείριση και η όχι σε βάθος αντιμετώπιση των προβλημάτων οδηγούν πάντα σε αδιέξοδα, από τα οποία δεν μπορούν να σε βγάλουν οι λαϊκίστικες κορώνες περί ιδιωτικών συμφερόντων, νερό του λαού κλπ.