Skip to main content

Πειρατικά ταξί στο αεροδρόμιο Μακεδονία πλήττουν τις νόμιμες πιάτσες

Αθέμιτο ανταγωνισμό εν μέσω τουριστικής περιόδου καταγγέλλει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί «Ερμής», Λεοντιάδης Κλήμης.

της Βάσιας Μπάρμπα

Παράνομες υπηρεσίες μεταφοράς τουριστών από το αεροδρόμιο Μακεδονία καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ταξί «Ερμής», κάνοντας λόγο για αθέμιτες πρακτικές εταιρειών οι οποίες προκαλούν σημαντική οικονομική ζημία στους νόμιμους οδηγούς ταξί.

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου, Λεοντιάδης Κλήμης, τονίζει ότι οι εταιρείες αυτές, οι οποίες στέλνουν οχήματα στο αεροδρόμιο Μακεδονία για να παραλάβουν και να μεταφέρουν τουρίστες, χρησιμοποιούν οχήματα που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη μεταφορά επιβατών, δημιουργώντας έτσι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους νόμιμους επαγγελματίες οδηγούς.

«Κάποιες είναι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, άλλες είναι εταιρείες μεταφορών που οι τουρίστες τις εντοπίζουν μέσω διαδικτύου. Οι πελάτες προγραμματίζουν ώστε κατά την άφιξή τους να τους περιμένει το αμάξι που θα τους παραλάβει από το αεροδρόμιο», εξηγεί ο κ. Κλήμης, ο οποίος επισημαίνει ότι οι οδηγοί αυτοί, παρανομούν σε πολλά επίπεδα. Όπως λέει, τα περισσότερα αμάξια δεν είναι τεχνολογίας Euro 5, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, ούτε τηρούν την 6ωρη σύμβαση, σύμφωνα με την οποία ο οδηγός που εκτελεί ένα δρομολόγιο, δεν μπορεί να εκτελέσει άλλο για τις επόμενες έξι ώρες. Άλλες προϋποθέσεις οι οποίες δεν πληρούνται, όπως εξηγεί ο Αδαμάντιος Κλήμης, είναι ότι ο οδηγός πρέπει να είναι ασφαλισμένος και να μιλά τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες.

Όπως καταγγέλλει, τα περιστατικά παράνομης μεταφοράς είναι πολλά και συχνά. «Κάθε μέρα, κατά τις ημέρες υψηλής τουριστικής κίνησης, βλέπουμε από πέντε έως δέκα περιστατικά, ενώ σε όλη τη σεζόν είδαμε τουλάχιστον 150 καινούρια αυτοκίνητα που έκαναν παράνομες μεταφορές επιβατών», αναφέρει στη Voria.gr, ο κ. Λεοντιάδης Κλήμης και συνεχίζει: «Τα παράνομα μεταφορικά επιβατηγά, δεν διαθέτουν ταξίμετρο, καθότι τους το απαγορεύει ο νόμος, χρεώνουν όμως τους πελάτες ένα προσυμφωνηθέν ποσό. Άγνωστο είναι βέβαια, το αν κόβουν αποδείξεις». Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κλήμη, το ποσό είναι πάντοτε περισσότερο από το κόστος της μεταφοράς με ταξί.

«Ζητάμε να υπάρξει επαρκέστερη αστυνόμευση στο χώρο του αεροδρομίου, ώστε αυτά τα οχήματα να ελέγχονται», δηλώνει ο κ. Κλήμης, τονίζοντας ωστόσο ότι η ήδη υπάρχουσα αστυνομία ανταποκρίνεται πάντοτε όταν οδηγοί ταξί της αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Κλήμη, είναι ότι οι διαθέσιμοι αστυνομικοί στο χώρο του αεροδρομίου είναι λίγοι και αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά στο σύνολό τους. «Ζητούμε αστυνόμευση ώστε όποιος είναι παράνομος και δεν μπορεί να κάνει αυτήν τη δουλειά, να μην την κάνει», τονίζει.

Στήριξη από την περιφέρεια

Το αίτημα για ενίσχυση της αστυνόμευσης εξέφρασε ο Σύλλογος προς την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, σε σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές, Πέμπτη, με αφορμή τη συνεργασία του Συλλόγου με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ, πρόεδρος του οποίου είναι η κα Πατουλίδου. Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης, δεσμεύθηκε μέσω του θεσμικού ρόλου της να στηρίξει τους ταξιτζήδες: «Όποιος διαθέτει ένα αυτοκίνητο νομίζει ότι μπορεί να μεταφέρει κόσμο. Εάν δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι, είναι λογικό, μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, κάποιοι να αρπάξουν την ευκαιρία. Όμως, ο νόμιμα φορολογούμενος και συνετός πολίτης (σ.σ. οι ταξιτζήδες) πρέπει να προστατεύεται. Το συζητήσαμε και θέσαμε κάποιες προτεραιότητες διεκδίκησης».

Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Κλήμης ευχαρίστησε την κα Πατουλίδου για τη συμπαράστασή της και επεσήμανε ότι το θέμα της αστυνόμευσης του αεροδρομίου είναι πολύ σημαντικό και για τον τουρισμό. «Οι τελευταίοι μνημονιακοί νόμοι έχουν "ανοίξει" το έργο της μεταφοράς. Καλώς, εάν ενισχύεται ο ανταγωνισμός, κακώς όμως, αν δεν γίνεται νόμιμα. Εμείς θέλουμε όποιος μεταφέρει επιβάτες να τηρεί τους νόμους», κατέληξε.

Όπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Κλήμης, ο τζίρος στα ταξί δεν ήταν ικανοποιητικός στη φετινή τουριστική περίοδο. «Μπορεί οι οδηγοί των ταξί να είδαν αύξηση στην κίνηση του αεροδρομίου, φέτος το καλοκαίρι, ωστόσο η κίνηση στην πιάτσα δεν αυξήθηκε καθόλου. Βλέπαμε τους τουρίστες να φτάνουν στο αεροδρόμιο και να μετακινούνται με άλλα μέσα, εκτός από ταξί», επισημαίνει. Συνεπώς, το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού φαίνεται να δυσχεραίνει μια κατάσταση που είναι ήδη αρνητική.