Skip to main content

Πύρρειος νίκη για Ερντογάν στο τουρκικό δημοψήφισμα

Με νέο διχασμό κινδυνεύει η Τουρκία από το αποτέλεσμα - Ο χάρτης των περιοχών που ψήφισαν «ναι» και «όχι» αναδεικνύει «δύο Τουρκίες».

Οριακή νίκη του «ναι» είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία για τη συνταγματική αναθεώρηση που προκάλεσε ο Ερντογάν με στόχο να συγκεντρώσει ο ίδιος, ως πρόεδρος, υπερξουσίες.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση στο 99,30% του εκλογικού σώματος το «ναι» συγκεντρώνει 51,40%, έναντι 48,60% του «όχι», αποτέλεσμα που δημιουργεί συνθήκες απόλυτου διχασμού στη γείτονα και απέχει πολύ από τον θρίαμβο στον οποίο είχε ποντάρει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία, αλλά κυρίως ο χάρτης των περιοχών που ψήφισαν «ναι» και «όχι», αναδεικνύουν «δύο Τουρκίες»: Το όχι στον Ερντογάν επικρατεί στις μεγάλες πόλεις και τα παράλια της χώρας, ε το ναι στη συνταγματική αναθεώρηση είπε η ενδοχώρα και οι κατά τεκμήριο φτωχότερες περιοχές της χώρας. Στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα το «όχι» κερδίζει με ποσοστό 51%, ενώ ενδεικτικά στη Σμύρνη το «όχι» επικρατεί με το σαρωτικό 67%. 

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), κατήγγειλε ότι παράνομες ενέργειες διαπράχθηκαν υπέρ της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.

"Πολλές παράνομες ενέργειες διαπράττονται υπέρ της κυβέρνησης σήμερα, αλλά το «όχι» θα νικήσει στο τέλος" δήλωσε ο Ερντάλ Ακσουνγκέρ σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, αναφερόμενος στην απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια.