Skip to main content

Πιτέλα: Ο Σόιμπλε παίζει ξανά με την Ελλάδα

Η απαίτηση Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ σχολιάζεται στον γερμανικό τύπο.

Συνέντευξη με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα δημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel. O Ιταλός πολιτικός σχολιάζει, μεταξύ άλλων, την επίμονη στάση του γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα. Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη Σόιμπλε στο γερμανικό δίκτυο ARD, ο δημοσιογράφος ρωτά τον Τζ. Πιτέλα πώς κρίνει την «απαίτηση του Β. Σόιμπλε από την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί να παραμείνει εντός της νομισματικής ένωσης».

Ο Τζιάνι Πιτέλα απαντά: «Ο Σόιμπλε παίζει με τη φωτιά πάντα όταν πρόκειται για την Ελλάδα. Η Αθήνα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Τώρα πρέπει οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, να ολοκληρώσουν την τρέχουσα αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων και να προβούν σε μια αισθητή απομείωση του χρέους. Όπως πάντα ο Σόιμπλε προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, προκειμένου να πολώσει την εγχώρια πολιτική σκηνή. Αυτό είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο – με φόντο μάλιστα τις βερμπαλιστικές επιθέσεις του Τραμπ κατά της Ευρώπης».

Π. Κρούγκμαν: Τρελό να ζητάς από την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5%

Σε μια άλλη συνέντευξη στο φύλλο της Handelsblatt o νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν αναφέρει σχετικά με τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση και τους ευρύτερους κινδύνους που υφέρπουν ακόμη στην ευρωζώνη:

«Μέχρι σήμερα η οικονομία δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει από την ύφεση. Η ευρωκρίση θα μπορούσε ξανά, γρήγορα να αναζωπυρωθεί. Πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι η θηλιά που αυτή τη στιγμή πνίγει την Ελλάδα, πρέπει να χαλαρώσει. Το να απαιτεί κανείς από τους Έλληνες πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ είναι τρελό. Συνολικά η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο εάν η Γερμανία εξήγγειλε ένα επενδυτικό σχέδιο και απομακρυνόταν η χώρα από την πολιτική λιτότητας». Σχετικά με την ΕΚΤ και τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης εκτιμά ότι «πριν από τέσσερα χρόνια ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, έσωσε την Ευρώπη από τον γκρεμό» αλλά δεν πιστεύει ότι πλέον μπορεί να κάνει περισσότερα. «Το τελευταίο, πράγματι, που θα χρειαζόταν η Ευρώπη τώρα είναι η απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων». Αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης  ο Π. Κρούγκμαν  αναφέρει ότι οι πολιτικές ελίτ, που παρά τις διαφωνίες τους επέδειξαν τελικά την πολιτική βούληση να κρατήσουν την νομισματική ένωση εν ζωή, ενδέχεται να μην βρίσκονται στην εξουσία τα επόμενα χρόνια. «Ξαναρωτήστε με μετά τις γαλλικές εκλογές», λέει κλείνοντας ο διάσημος οικονομολόγος με μια δόση απαισιοδοξίας.

«Τεστ αντοχής για το ευρώ»

«Το κοινό νόμισμα βρίσκεται ενώπιον μιας δοκιμασίας αντοχής υπαρξιακής φύσης. Μετά τις γαλλικές εκλογές, το Βερολίνο ενδέχεται να χάσει τον σημαντικότερο εταίρο του. Και μέσα σε όλα αναζωπυρώνεται και πάλι η διαμάχη για την Ελλάδα» αναφέρει δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Το άρθρο επικεντρώνει το ενδιαφέρον τους στις κρίσιμες εκλογές που αναμένονται προσεχώς σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου η ευρωζώνη.
Ειδικότερα όμως σε σχέση με την πρώτη κατά χρονολογική σειρά εκλογική αναμέτρηση, αυτή της Ολλανδίας και τον ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει σε αυτήν το ελληνικό ζήτημα, η εφημερίδα γράφει: «Οι ολλανδικές εκλογές κινδυνεύουν να επισκιαστούν από ένα διαρκές τεστ αντοχής που καλά κρατεί εδώ και επτά χρόνια: τη διαμάχη για το ελληνικό χρέος. Όπως και η γερμανική βουλή, έτσι και η ολλανδική, είχε επικυρώσει το τρίτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας υπό τον όρο της συμμετοχής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. (…) Ωστόσο μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν έχει εκπληρώσει αυτόν τον όρο. Εάν το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος, τότε το πρόγραμμα αυτό τελειώνει για την Ολλανδία, αναφέρει ευρωπαίος διπλωμάτης.  Από τη σκοπιά της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη, όπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της χώρας, θα ήταν καλύτερο εάν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβουραρίου οι υπ. Οικοκομικών της ευρωζώνης κατέληγαν σε μια συνεννόηση με το ΔΝΤ. Το πρόβλημα είναι μόνο το εξής: ότι οι ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν πράξεις από την Αθήνα».

Η εφημερίδα κλείνοντας υπενθυμίζει ότι για το ΔΝΤ προέχει το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης, η οποία όμως είναι στάσιμη. «Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Αθήνα. 'Όσο δεν έρχεται κανένα μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση, ότι σκέφτεται στα σοβαρά τι κάνει, τότε δεν έχει νόημα να μεταβούμε στην Αθήνα', λέγεται στις Βρυξέλλες». Από την άλλη πλευρά, αναφέρει η εφημερίδα, ο Σόιμπλε αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική εάν θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Στο μεταξύ «οι αγορές είναι ήδη ανήσυχες. Σε αντίθεση με την Γαλλία και την Ολλανδία, η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα είναι περιορισμένη. Πράγμα που σημαίνει επίσης ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις χώρες του ευρώ. Γιατί αυτοί εν τέλει αποφασίζουν πόση πίεση θα ασκηθεί στο τέλος στην Αθήνα -και κατά συνέπεια στο ευρώ.»

Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή: Deutsche Welle