Skip to main content

Πιθανά σενάρια για την επομένη των ιταλικών εκλογών

Δύο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες ιταλικές εκλογές το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό. Καμία δύναμη ή συμμαχία δεν εξασφαλίζει, απόλυτη πλειοψηφία.

Tα Πέντε Αστέρια του κωμικού Μπέμπε Γκρίλο παραμένουν πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου με 27,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Index. Η κεντροαριστερά του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρεντσι δεν ξεπερνά το 22,8%, που θεωρείται από τους πολιτικούς παρατηρητές εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό. Την ίδια στιγμή η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο 16,4%, ενώ η Λέγκα του Βορρά στο 13,8%. Σε ότι αφορά τις συμμαχίες, η κεντροδεξιά, συνολικά, προηγείται με το 37,5%. Ακολουθεί, σε μεγάλη απόσταση, η κεντροαριστερά, με το 27,2% της πρόθεσης ψήφου.

Δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, τα πιθανά σενάρια είναι τέσσερα: μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, αν καταφέρει να αγγίξει την απόλυτη πλειοψηφία. Μια συνεργασία της Φόρτσα Ιτάλια με την κεντροαριστερά, ένα μέρος της Λέγκα και της Αριστεράς για σχηματισμό κυβέρνησης «ευρείας συμμετοχής». Παράλληλα, υπάρχει και το ενδεχόμενο επιστροφής στις κάλπες μέσα στην Άνοιξη. Τέλος δεν αποκλείεται τα Πέντε Αστέρια να μπορέσουν, παρά τα ουσιαστικά εμπόδια, να βρουν συμμάχους για να κυβερνήσουν.

Βούληση για νέο κυβερνητικό σχήμα διευρυμένης συνεργασίας

Είναι σίγουρο, πάντως, ότι ο Πάολο Τζεντιλόνι θα παραμείνει πρωθυπουργός, μέχρι να βρεθεί, μια κάποια, λύση. Χθες, ο κ. Τζεντιλόνι έλαβε και την στήριξη του ιδρυτή της συμμαχίας της Ελιάς και πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος, σε δημόσια προεκλογική συνάντηση, εξήρε το έργο του.

Πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι από μέρους των μεγαλύτερων κομμάτων της κεντροαριστερής και της κεντροδεξιάς συμμαχίας, αναμένεται να υπερισχύσει η βούληση για νέο κυβερνητικό σχήμα διευρυμένης συνεργασίας. Με στόχο να αποφευχθεί η επιστροφή στις κάλπες και να σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα προς την Ευρώπη και τις αγορές.

Μένει να διαπιστωθεί, πόσο εύκολα ο Μπερλουσκόνι θα καταφέρει να «απαγκιστρωθεί» από τους ακραίους συμμάχους του, την Λέγκα και τους «Αδελφούς της Ιταλίας». Και αν, από την άλλη πλευρά, ο Ματτέο Ρέντσι θα μπορέσει να ξεπεράσει πιθανές εσωκομματικές αμφισβητήσεις, σε περίπτωση συμπόρευσης με τον πρώην Μπερλουσκόνι. Με τον μέχρι πρότινος, δηλαδή, «μεγάλο εχθρό» της κεντροαριστεράς.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle