Skip to main content

Πιθανή αντικατάσταση του τεστ ΠΑΠ με HPV DNA τεστ

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια εφ’ όρου ζωής προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας απ’ ό,τι
Το HPV DNA τεστ για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πιθανόν να αντικαταστήσει μέσα στα επόμενα χρόνια το τεστ Παπανικολάου για τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών.

Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια εφ’ όρου ζωής προστασία απ’ ό,τι το τεστ Παπανικολάου μόνο του.

Μελέτη που έγινε στην Ινδία, σε 131.700 γυναίκες οι οποίες παρακολουθήθηκαν επί 8 έτη, έδειξε ότι πέθαναν διπλάσιες γυναίκες, που έκαναν προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, σε σύγκριση με αυτές, που έκαναν προληπτικό έλεγχο με HPV DNA τεστ.

«Λόγω της μεγαλύτερης προστασίας, που προσφέρει ένα αρνητικό HPV DNA test (6 έτη), σε σύγκριση με ένα αρνητικό τεστ Παπανικολάου (3 έτη), ο πληθυσμιακός έλεγχος όλων των γυναικών με εφαρμογή του HPV DNA τεστ υπολογίζεται να έχει χαμηλότερο κόστος απ’ ότι σήμερα με την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου», ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας στο Α.Π.Θ Θεόδωρος Αγοραστός, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την 3η Σύνοδο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων, που θα πραγματοποιηθεί 23-24 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Μελλοντικά θα είναι δυνατή αυτο-λήψη (self-sampling) του κολπικού επιχρίσματος και στη συνέχεια η παράδοση του στο διαγνωστικό κέντρο προκειμένου να γίνει το HPV DNA τεστ.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική για χώρες με χαμηλή κάλυψη του πληθυσμού όσον αφορά στον προληπτικό έλεγχο.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ