Skip to main content

Πιθανή η παράταση της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών του 2016

Ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο στις αρχές του 2018 για 650.000 αυτοαπασχολούμενους άφησε ο Τάσος Πετρόπουλος.

Την παράταση στις πληρωμές των εισφορών του 2016 για τουλάχιστον για 650.000 αυτοαπασχολούμενους εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», αν και από τον ΕΦΚΑ εκδόθηκε εγκύκλιος που ορίζει ρητά πως η προθεσμία πληρωμής των εισφορών που αφορούν τον προηγούμενο χρόνο λήγει για τις συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων στις 30 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τους δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο στις αρχές του 2018.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν πιεστικά τον εξορθολογισμό και συγκεκριμένες διορθώσεις στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ειδικά στο θέμα των εισφορών παρελθόντων ετών, στόχος του υπουργείο Εργασίας είναι να ολοκληρωθεί πρώτα ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017, με βάση το εισόδημα του 2016 (και όχι του 2015 όπως γίνεται μέχρι σήμερα), και στη συνέχεια να αναζητηθούν τα επιπλέον ποσά για το 2016, καθώς πρόκειται για σημαντική επιβάρυνση που εκτιμάται ότι θα «στραγγαλίσει» τους αυτοαπασχολούμενους, κυρίως όσους με μεγάλη δυσκολία καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις αυξημένες εισφορές για το τρέχον έτος.

Άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017 καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις, ούτε θα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στον ΕΦΚΑ προς το τέλος Οκτωβρίου (αφορούν εισφορές Νοεμβρίου) θα περιλαμβάνουν τα νέα ποσά εισφορών.