Skip to main content

Θύελλα για πιθανή συνάντηση Τουρκοκυπρίων με στελέχη της ENI

Η Λευκωσία ερευνά το ενδεχόμενο μυστικής συνάντησης του ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους με τον εκτελεστικό διευθυντή της ιταλικής εταιρείας

Έντονες έρευνες διεξάγει η Λευκωσία για το ενδεχόμενο να έχει γίνει στη Ρώμη μυστική συνάντηση του υπουργού εξωτερικών του ψευδοκράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου, Κουτρέτ Όζερσαϊ, με τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας ΕΝΙ που κάνει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρης κυβερνητικής πηγής που σχολίαζε πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου «Dogan», ο Κύπριος υπουργός ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέλαβε να εξετάσει το θέμα επικοινωνώντας με τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αναχώρηση του κ. Όζερσαϊ για την Ιταλία διαμέσου της Τουρκίας, παρέμεινε μυστική μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης, τόσο στην τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και στην Τουρκία. Πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, αφήνουν να εννοηθεί πως η επίσκεψη του κ. Όζερσαϊ στη Ρώμη «προέκυψε ύστερα από αίτημα της ιταλικής πλευράς». Το υπουργείο εξωτερικών της Ιταλίας, υποστηρίζει πως επικοινώνησε με το «υπουργείο» εξωτερικών της «ΤΔΒΚ» και έτσι ο κ. Όζερσαϊ έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ρώμη. Την επίσκεψη γνώριζαν μόνο ο Μουσταφά Ακιντζί και ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Έρχιουρμαν.

Στοιχεία του πρακτορείου, αποκαλύπτουν πως η συνάντηση έγινε χθες ημέρα που ανανεώθηκε η παράνομη τουρκική Navtex. Επιπλέον το τουρκικό Πρακτορείο αναφέρει ότι τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Έντονα προβάλλεται ο ισχυρισμός πως «δόθηκε εγγύηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί βήμα προτού βρεθεί μια διπλωματική λύση στο νησί». Σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο, η ΕΝΙ δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε μέρος της κρίσης και επιθυμεί να τραβήξει τον δρόμο του συμβιβασμού. Επίσης, αναφέρεται ότι «η ιταλική πλευρά, πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τη διπλωματία για την διευθέτηση της κρίσης».