Skip to main content

Πιθανότητα 60% για Grexit έως το 2020 βλέπει ο Economist

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Economist εξέφρασε την ανησυχία του για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σχέση της με την Ευρώπη.

Στο 60% παραμένει η πιθανότητα του Grexit έως το 2020 σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο εκτελεστικός διευθυντής του Economist, Ντάνιελ Φράνκλιν, μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικού Φόρουμ, στο Βερολίνο.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σχέση της με την Ευρώπη.

Ο Ντάνιελ Φράνκλιν εξήγησε ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και υπάρχει εν όψει μια δύσκολη αξιολόγηση. Σημείωσε ωστόσο, ότι το ποσοστό των Γερμανών που επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί από 59% το 2015,  σε 33% - γεγονός που καταδεικνύει τη βελτίωση της κατάστασης.

Περιγράφοντας το ευρωπαϊκό σκηνικό, εστίασε στις καλές αναπτυξιακές συνθήκες με «οδηγούς» το φτηνό πετρέλαιο και το φτηνό ευρώ. Ωστόσο, χαρακτήρισε εύθραυστη την κατάσταση, η οποία επιβαρύνεται και από τη μεταναστευτική κρίση.

«Δεν θυμάμαι άλλη φορά την Ε.Ε. να αντιμετωπίζει τόσο σημαντικές απειλές», παρατήρησε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων, στο ενδεχόμενο ενός Brexit. Σημείωσε δε, ότι παράγοντες όπως η επιβράδυνση της Κίνας και η νευρικότητα της Fed εγείρουν ζήτημα για την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία.

Ως προς τον πυρήνα των εργασιών του συνεδρίου, τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί αναμφισβήτητα παράγοντα - κλειδί για τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας.