Skip to main content

Πιτσιλής: Ηλεκτρονικό δίχτυ σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές από ΓΓΔΕ

Ο επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης ανέφερε ότι θα πρέπει να λογοδοτεί μόνο στη Βουλή, μακριά από εξαρτήσεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Στις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στην Γ.Γ.Δ.Ε., αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής, στην πρώτη του εμφάνιση από το βήμα του 12ου Athens Tax Forum, το οποίο διοργανώνει το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με χορηγούς επικοινωνίας τη Voria.gr και τα ForologikaNea.gr.

Ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι η Γενική Γραμματεία προετοιμάζει την υποδομή και τις διατάξεις νόμου αναφορικά με την ανταλλαγή στοιχείων από άλλες χώρες του ΟΟΣΑ για χρηματοοικονομικές συναλλαγές φορολογουμένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όπως είπε, «η Ελλάδα μετέχει στο project του ΟΟΣΑ για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με το εισόδημα από χρηματοοικονομικά προϊόντα που εισπράττουν κάτοικοι εξωτερικού στην Ελλάδα, όσο και Ελλήνων από σχετικές δραστηριότητες σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ».

Σχετικά με τη μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητο φορέα, ο επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης ανέφερε ότι θα πρέπει να λογοδοτεί μόνο στη Βουλή, μακριά από εξαρτήσεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ αποτελεί ένα από τα βασικά κεφάλαια της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει εισέλθει στην τελική φάση κατάρτισής του.

«Το σχετικό νομοσχέδιο ολοκληρώνεται σύντομα και με αυτό επιχειρείται μια πολύ σημαντική τομή στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην πολιτική του τόπου, καθώς για πρώτη φορά ένας κρατικός φορέας αυτού του μεγέθους και αυτής της σπουδαιότητας για τη λειτουργία του κράτους αποκόπτεται από τον ιεραρχικό και λειτουργικό έλεγχο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Και τούτο, με σκοπό να λειτουργήσει ανεπηρέαστα από κομματικές και πολιτικές επιρροές και να επιτελέσει απρόσκοπτα τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί, με μόνο στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Ανεξαρτησία δεν σημαίνει βεβαίως έλλειψη λογοδοσίας, η οποία πλέον αναβαθμίζεται και θα παρέχεται προς τη Βουλή των Ελλήνων» ανέφερε.

Πέρα από τα θεσμικά και οργανωτικά, συνέχισε ο κ. Πιτσιλής, η χρηστή φορολογική διακυβέρνηση συνδέεται με τον τρόπο άσκησης της ελεγκτικής εξουσίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι η ορθή και δίκαιη ερμηνεία και η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας από τη μία πλευρά και η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος από την άλλη πλευρά, δεν αποτελούν αντιτιθέμενες έννοιες, αλλά αντιθέτως, η πρώτη αποτελεί προϋπόθεση της δεύτερης. Το Δημόσιο συμφέρον υπηρετείται μόνο από την ορθή και δίκαιη ερμηνεία και εφαρμογή των φορολογικών νόμων, διότι η κοντόφθαλμη λογική «να καταλογίσω τώρα και να εισπράξω όσα περισσότερο μπορώ» είναι αυτή που καθιστά τη χώρα μας μη ελκυστική σε εγχώριες επενδύσεις και επενδύσεις από το εξωτερικό, και τελικά συρρικνώνει τη φορολογική βάση, επαυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση των όσων επιλέγουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή δεν μπορούν να φύγουν από αυτήν.

Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι η Φορολογική Διοίκηση πρέπει να δείχνει ανοχή στη φοροαποφυγή και στη φοροδιαφυγή. Σε αυτόν τον τομέα, η φορολογική διοίκηση πρέπει να είναι αμείλικτη, και να μπορεί να επιτελεί το έργο της ανεξαρτήτως ονομάτων και καταστάσεων».

Το 12o Athens Tax Forum με τον επίκαιρο τίτλο: «Χρηστή Φορολογική Διακυβέρνηση-Εργαλείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης» το οποίο συμπίπτει με μία κρίσιμη εβδομάδα συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση  του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, δίνει το βήμα για να παρουσιασθούν και να συζητηθούν προτάσεις πάνω σε ζωτικά θέματα που απασχολούν την πραγματική οικονομία.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος κατά την διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του ανέφερε ότι «με την απραξία να συνεχίζεται, η οικονομία μπήκε από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 πάλι σε ύφεση και με ένα τρίτο Μνημόνιο να περιορίζει τις δημοσιονομικές επιλογές και την επιδείνωση των δεικτών της πραγματικής οικονομίας βρισκόμαστε σήμερα πάλι ενώπιον αδιεξόδων και αντί να ασχολούμαστε με τις πολιτικές που θα φέρουν ανάπτυξη και νέα υψηλότερα έσοδα για το Δημόσιο, παραμένουμε καθηλωμένοι σε μακρόχρονες διαπραγματεύσεις που φέρνουν ύφεση».

«Αντί να διευρύνεται η φορολογική βάση και να λαμβάνονται μέτρα δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές”. Συνέχισε σημειώνοντας ότι μόνο η ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας και οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και έσοδα για το Δημόσιο που θα του επιτρέψουν να χαλαρώσει τις πολιτικές λιτότητας. «Το φορολογικό είναι κρίσιμο για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, εξαντλημένες από την υπερφορολόγηση των προηγούμενων ετών, περιμένουν εναγωνίως ένα δικαιότερο σύστημα με διευρυμένη φορολογική βάση» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σταύρος Κώστας υπογράμμισε: «Οι βασικές προϋποθέσεις που ειδικά κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες μπορούν να αναδείξουν την φορολογία σε πρόσθετο υποστήριγμα της γέφυρας που προσπαθήσαμε να στήσουμε στην χώρα μας για την άμεση και ασφαλή προσπέλαση από το τέλμα της ύφεσης είναι: Ευρεία, συνεκτική, διαφανής και προστατευόμενη φορολογική βάση - Αποτελεσματική δικαιοσύνη και δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους - Άμεση συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα - Αποτελεσματική φορολογική διακυβέρνηση».

Οι εργασίες του Forum θα ολοκληρωθούν σήμερα το βράδυ, με την κεντρική ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.