Skip to main content

Πιτσιόρλας για Novartis: Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Εκδήλωση για την κοπή πίτας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης - Τι δήλωσαν Πιτσιόρλας, Παπαδόπουλος, Τζιτζικώστας

Την ανάγκη  η χώρα να μείνει σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών, ώστε να βγει από τα Μνημόνια και την κρίση, διαχειριζόμενη ταυτόχρονα με νηφαλιότητα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

"Είμαστε σε ένα πολύ λεπτό σημείο και απαιτείται απόλυτη ειλικρίνεια και σοβαρή στοχοθεσία και μετρημένα βήματα. Μετά από οκτώ χρόνια έχουμε τα πρώτα σημάδια αλλαγής του οικονομικού κλίματος και ότι μπορούμε να περάσουμε σε φάση σταθερής ανάπτυξης. Φαίνεται ότι μπορούμε να το πετύχουμε αλλά ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με τις εκκρεμότητες. Τον Αύγουστο του 2018 πιστεύουμε ότι θα τελειώσουμε με το μνημόνιο και  είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε αυτόν τον στόχο", υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι "αυτό που για μας είναι στόχος, για τους δανειστές μας είναι φόβος. Οι δανειστές φοβούνται ότι αν η Ελλλαδα τελειώσει με το προγραμμα και βγει μόνη στις αγορές θα επανέλθει στις ίδιες πρακτικές που την οδήγησαν στην κρίση και θα αποτελέσει έναν παράγοντα αστάθειας στην ευρωζώνη. Για αυτό και ασκούνται πιέσεις για να μείνουμε σε ένα είδος εποπτείας. Είναι μια διαπραγμάτευση που γίνεται αυτήν την ώρα για το αν θα είναι καθαρή η έξοδος ή όχι", σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας.

Κατά τον ίδιο, για να αποκτήσει αυτονομία η χώρα το καλοκαίρι ώστε να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς και το μείγμα πολιτικής πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει το θέμα με τα stress tests των τραπεζών και να πάρει μερικές δύσκολες αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς.

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τόσο στα προβλήματα στο Αιγαίο όσο και στο ζήτημα των Σκοπίων. "Πρέπει να συνεννοηθούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε μερικά πράγματα που σχετίζονται με τη σταθερότητα στην περιοχή και τη χώρα. "Παρακολουθούμε τα προβλήματα στο Αιγαίο. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, νομίζω, ότι οποιαδήποτε αύξηση έντασης θα δημιουργήσει καινούργια προβλήματα στην προσπάθεια μας να βγούμε από την κρίση", επισήμανε.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να χειριστούμε τα θέματα με τους γείτονες μας, τα Σκόπια και την Αλβανία με νηφαλιότητα και με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας.

Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λύσει τα παραπάνω κρίσιμα θέματα μέσα σε ένα σκηνικό εσωτερικής πολιτικής έντασης που δημιουργεί το ζήτημα της Novartis. "Πρέπει να λύσουμε θεσμικά θέματα για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα. Στη Βουλή ήρθε ένας φάκελος που διαβάζοντας τον κάποιος δεν μπορεί να σχηματίσει εικόνα. Όταν ο εισαγγελέας σκοντάφτει σε πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνα. Σε αυτήν την κατάσταση έχουμε βρεθεί ενδεχομένως και άλλες φορές γιατί η ρίζα του προβλήματος είναι το θεσμικό πλαίσιο", σημείωσε.

O πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι μετά από πολλά χρόνια αναταράξεων και αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία φαίνεται πως προσπαθεί να εισέλθει στην κανονικότητα. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι αυτό που ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η δυναμική και το βάθος της σταθερότητας που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία.

«Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, σε μικρότερο, ή μεγαλύτερο βαθμό, φοβήθηκαν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Κάποιες ξεκίνησαν και στην πορεία σταμάτησαν, κάποιες εφαρμόστηκαν μισές και κάποιες ακόμη σέρνονται, από αξιολόγηση σε αξιολόγηση», σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Αν δεν βελτιωθεί πραγματικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Καλές είναι οι προθέσεις, οι εξαγγελίες και οι διαβεβαιώσεις που ακούμε από την πολιτική ηγεσία. Πέρα από τα λόγια όμως, χρειάζονται και πράξεις».

Κατά τον κ.Παπαδόπουλο, οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες:

Βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 20% στο 10%.

Ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ριζική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, με εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης παντού.

Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με κίνητρα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση.

«Το οξυγόνο που χρειάζεται η αγορά, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δεν θα προκύψουν με κάποιο θαύμα. Προϋποθέτουν ουσιαστικές αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από μικροπολιτικές στρατηγικές. Το ΒΕΘ ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας και γνώστης των αναγκών του επιχειρείν, είναι πρόθυμο να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση με τεκμηριωμένες προτάσεις βελτίωσης», κατέληξε ο κ.Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι αν δεν πάρουμε τώρα γενναίες αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις παντού και αν δεν αλλάξει το άρρωστο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες τότε θα συνεχίσουμε να βυθιζόμαστε στην κρίση. Υπογράμμισε ότι δυστυχώς σημαντικά πρότζεκτ κολλούν διότι αυτή η κυβέρνηση είναι μοιρασμένη σε αυτούς που πιστεύουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην επιχειρηματικότητα όπως ο κ. Πιτσιόρλας και σε αυτούς που δεν πιστεύουν στην επιχειρηματικότητα.