Skip to main content

Πιτσιόρλας: Μπαράζ επενδύσεων μόλις κλείσει η αξιολόγηση

Καταγράφεται ενίσχυση του τουρκικού επενδυτικού ενδιαφέροντος - Η θέση της Θεσσαλονίκης στην ελληνοτουρκική συνεργασία - Τι είπε ο Τούρκος πρόξενος

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης περιμένουν πολλοί και σημαντικοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να επενδύσουν στην χώρα μας, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος προέβλεψε ότι το 2017 θα είναι μία χρονιά που θα εκδηλωθούν σοβαρά επενδυτικά προγράμματα.

Ο κ. Πιτσιόρλας, προσκεκλημένος ομιλητής στην τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ελληνο - Τουρκικού Επιμελητηριου Βορείου Ελλάδος, ανέφερε μάλιστα ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχει ζητήσει συνάντηση μαζί του εκπρόσωπος μεγάλου τουρκικού κατασκευαστικού ομίλου ενώ το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον από την συγκεκριμένη γειτονική χώρα και για τους κλάδους των τροφίμων, όπως και των μεταφορών.

«Οι ξένοι γνωρίζουν ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί, όπως επίσης αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μειώσει την φορολόγηση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Ο κ. Πιτσιόρλας επανέλαβε προηγούμενη δήλωσή του, ότι «η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στο να κλείσει η αξιολόγηση και να περάσει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση», δίχως όμως να απαντήσει στο αν η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Επίσης, όταν ρωτήθηκε για το εάν η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει ακόμη και αν απαιτηθούν πολύ βαριά μέτρα, δήλωσε ότι «το χειρότερο σενάριο για την χώρα μας θα είναι να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ο τελευταίος σταθμός για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από τα μνημόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την όξυνση που προκαλεί η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν, είπε:

«Πάντοτε πρέπει να είμαστε  ψύχραιμοι στο πώς αντιμετωπίζουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Οι οικονομικές σχέσεις και η βελτίωσή τους μπορούν να αποτελέσουν βάση για συνεργασία και στους υπόλοιπους τομείς. Θέλουμε βελτίωση των σχέσεων χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ εργαζόμαστε και για την επίλυση του Κυπριακού».

Τέλος ο κ. Πιτσιόρλας υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συλλάβουν και να επεξεργαστούν μία νέα σχέση μεταξύ τους όπως και με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, με στόχο την σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή, σε μία περίοδο μεγάλης αστάθειας στο διεθνές πεδίο.

Την ίδια θετική στάση με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δήλωσε οτι έχει και ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ορχάν Γιαλκάν Οκάν, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς μιλάμε μόνο θετικά».

Στην ελληνοτουρκική συνεργασία η Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς το 60% των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών διενεργείται μέσω της Θεσσαλονίκης.

«Την τελευταία δεκαετία οι διμερείς συναλλαγές αυξήθηκαν σημαντικά και από περίπου 1 δισ. δολάρια προσέγγισαν τα 5,5 δισ. δολάρια. Τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, σημειώθηκε κάμψη στα 3,5 δισ δολάρια αλλά πιστεύω ότι θα είναι παροδική και πως είναι ο εφικτός ο στόχος των δύο κυβερνήσεων, για συναλλαγές ύψους 10 δισ δολαρίων», είπε ο κ. Ορχάν Γιαλκάν Οκάν.

Για τον πρόξενο της Τουρκίας, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά projects που θα δώσουν ώθηση στη Θεσσαλονίκη όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ένα είναι αυτό της θαλάσσιας σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, με πλοία RO/PAX, σχέδιο που συζητείται πολύ καιρό αλλά εκτιμάται ότι βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του και, το άλλο είναι η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης με υπερταχεία.

Το δεύτερο αυτό σχέδιο επεξεργάζονται τεχνικά κλιμάκια αλλά εφ΄ όσον υλοποιηθεί το τραίνο θα μπορεί φτάνει με δρομολόγια εξπρές μέχρι την Ηγουμενίτσα.

Σύντομο χαιρετισμό στα μέλη και τους προσκεκλημένους του Επιμελητηρίου απηύθυνε ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, ο οποίος είπε ότι στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν νέες δράσεις επιχειρηματικών αποστολών.