Skip to main content

ΠΚΜ: Σχέδια για χώρο υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στη Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

του Νίκου Αβουκάτου

Στη μεγάλη σημασία να υπάρξει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση των αποβλήτων αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», στο πλαίσιο του Money Show 2018 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να γίνουν κατάλληλες υποδομές από τους δήμους. Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Γιουτίκας σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων, στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Δεν υπάρχει τέτοιος χώρος υγειονομικής ταφής βιομηχανικών αποβλήτων επικίνδυνων ή μη σε όλο τον ελλαδικό χώρο με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να επιβαρύνονται με υψηλό κόστος με τη μεταφορά των αποβλήτων στο εξωτερικό» υπογράμμισε ο κ. Γιουτίκας.  

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ενθαρρυντικές προσπάθειες των επιχειρήσεων σε θέματα διαχείρισης των αποβλήτων.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης έκανε μια χρήσιμη παρουσίαση της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων και αναφέρθηκε στον περιφερειακό σχεδιασμό.

Μιλώντας για τη βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών της κυκλικής οικονομίας και του εθνικού σχεδιασμού στην Κεντρική Μακεδονίας επεσήμανε ότι « έχουμε ασφαλή διάθεση  στερεών αποβλήτων  με την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ».

Όπως εκτίμησε τον επόμενο χρόνο θα τεθεί σε λειτουργία η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στις Σέρρες ενώ έως το τέλος του έτους θα γίνει η δημοπράτηση  του έργου της ΜΕΑ στον Άγιο Αντώνιο.

Για το ΣΜΑ της Ευκαρπίας, ο κ. Γεράνης, μετά και την συμπλήρωση ενός έτους επεσήμανε ότι είναι ένα βασικό έργο με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Ο πρόεδρος του Φορέα ανέφερε ότι ανοίγει η πρόσκληση για να μπορέσουν όλοι οι δήμοι της χώρας να προμηθευτούν τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τον καφέ κάδο.
«Εμείς ως Φορέας είμαστε έτοιμοι για να υποδεχθούμε τα οργανικά απόβλητα του καφέ κάδου».

Επιπλέον παρουσίασε τα επόμενα βήματα για την ιδέα της «Εγνατίας» Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων και την ενεργειακή αξιοποίηση και μάλιστα τόνισε ότι « ήρθε η ώρα να μην βλέπουμε δαίμονες» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων.

Στην εκδήλωση έκαναν τις εισηγήσεις τους  εκπρόσωποι εταιρειών που απασχολούνται με τη διαχείριση αποβλήτων, όπως τα ΑΕΚΚ αλλά και περιβαλλοντικών έργων.