Skip to main content

Το plan B του πρωθυπουργού για διπλές εκλογές τον Μάιο

Οι λόγοι για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες αν δεν του βγει ο σχεδιασμός για εξάντληση της τετραετίας.

Επιμένουν οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εξαντλήσει τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Και πώς όταν το λέει, όπως πρόσφατα στο Λονδίνο, το εννοεί. Αν δεν του βγει, ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο, τότε το plan b, προβλέπει ότι σχεδιάζει να πάει σε διπλές εκλογές (δηλαδή εθνικές και ευρωπαϊκές) τον Μάιο. Για δύο λόγους, όπως εξηγείται:

α) εκτιμά ότι η δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης του θα εκφρασθεί στην κάλπη των ευρωεκλογών, με αποτέλεσμα σε εκείνη των εθνικών να πάει καλύτερα

β) θεωρεί ότι θα αποφύγει τη μείωση 1.000.000 συντάξεων κατά 18% για ένα εξάμηνο, οπότε θα έχει χρονικά περιθώρια έως το Μάιο για να στήσει κάλπες, χωρίς το συγκεκριμένο βάρος που θα του προκαλέσει μεγάλο πολιτικό κόστος.

Με βάση την ίδια λογική, ωστόσο, δεν μπορεί να φτάσει έως τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2019, οπότε και λήγει η θητεία της κυβέρνησης του. Εξ ου και αυξάνουν οι πιθανότητες των εκλογών τον Μάιο. Πάντως, οι εξελίξεις μπορεί να επιταχυνθούν από το γεγονός ότι φυλλορροεί ο κυβερνητικός εταίρος (ΑΝΕΛ), λόγω του Μακεδονικού. Αναζητούνται ήδη άλλες κοινοβουλευτικές «εφεδρείες», κυρίως από τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι στο τέλος θα βρεθούν.

Κάποιες διερευνητικές προσεγγίσεις έχουν γίνει, χωρίς απτά αποτελέσματα, προς το παρόν. Από το Ποτάμι, συνολικά, ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα είναι αυτοί που, ως κόμμα, θα διασώσουν την κυβέρνηση. Τουλάχιστον συντεταγμένα...