Skip to main content

Πλήρης σύγχυση για τα κίνητρα του Τραμπ στον βομβαρδισμό της Συρίας

Το σημαντικότερο ερώτημα είναι γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, S-300 και S-400 κατά τον βομβαρδισμό.

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά αναπάντητα στην υπόθεση βομβαρδισμού της Συρίας, και είναι φυσικό οι αναλυτές, όπου γης, να καταφεύγουν και στις πιο απίθανες εκδοχές για αν εξηγήσουν την αιφνίδια στροφή του Αμερικανού Προέδρου. Βεβαίως, πολλές από τις εκδοχές θα θεωρηθούν σενάρια συνωμοσιολογίας, που αν υπάρξουν εύλογες απαντήσεις, θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

Το σημαντικότερο ερώτημα, ακόμη και από μερίδα του τουρκικού Τύπου, είναι γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, S-300 και S-400, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες ούτε μύγα δεν θα άφηναν να πετάξει πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο, πολύ περισσότερο δε επιθετικοί πύραυλοι. Ακόμη, και οι 36 από τους 59 πυραύλους, που ειρωνικά οι Ρώσοι τους θεωρούν… αγνώστου σημείου προσγείωσης, εάν στην πραγματικότητα κατερρίφθησαν από τους Ρώσους, οι άλλοι 23 πώς ξέφυγαν;

Άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι, ότι παρά την διαβεβαίωση των ΗΠΑ ότι κατέφεραν συντριπτικά πλήγματα στο αεροδρόμιο, την επόμενη ημέρα απογειώθηκαν για επιχειρήσεις ρωσικά και συριακά αεροπλάνα, από αυτό το… καταστραμμένο αεροδρόμιο. Αυτό σημαίνει πως οι καταστροφές δεν ήσαν τέτοιες που να απενεργοποιήσουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Υπάρχει επίσης το ερωτηματικό, ότι την καταγγελία πως τα χημικά ήσαν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, προέρχεται από την ΜΚΟ «Λευκά Κράνη», χρηματοδότησης του Σόρος, η οποία ΜΚΟ έχει συλληφθεί πολλές φορές ψευδόμενη, με φωτογραφίες παιδιών πληγωμένων από κτυπήματα των Σύρων, που δημοσιοποιούσε, όπου όμως διαπιστώθηκε πως σε μια περίπτωση χρησιμοποίησε το ίδιο παιδί σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές «τραυματισμένο», ενώ σε άλλη ληφθέν βίντεο αποκάλυψε, πως οι σωριασμένοι «νεκροί και τραυματίες» ήσαν πολίτες υποκρινόμενοι. Πόση εγκυρότητα, επομένως, μπορεί να έχει η καταγγελία των υπαλλήλων του Σόρος;

Θα έχουμε πολλά να πούμε προσεχώς, σημειώνω εδώ ότι σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, αμέσως μετά την αμερικανική επίθεση είχαμε άνοδο των τιμών του πετρελαίου, ένα γεγονός που ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την ρωσική οικονομία και κατά συνέπεια έφερε μεγάλη άνοδο στο ρωσικό ρούβλι. Παράλληλα είχαμε και άνοδο του δολαρίου, του ιαπωνικού Γιεν και των τιμών του χρυσού. Δηλαδή η διαμορφωμένη αβεβαιότητα είχε σαν αποτέλεσμα οι επενδυτές καταφύγουν σε δυναμικές οικονομικές αξίες. (Αντιθέτως, υπήρξε μια ακόμη πτώση της τουρκικής λίρας).

Αξίζει να αναφερθεί η εκτίμηση, που δημοσιεύθηκε στην Χουριέτ, και την μετέφρασε ο τουρκολόγος Νίκος Χειλαδάκης, από τον γνωστό Ρώσο πολιτικό και στρατηγικό αναλυτή, İgor Eydman. Σύμφωνα με τις απόψεις αυτές, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε στριμωχτεί πολύ άσχημα από τις αποκαλύψεις για υπόγειες διασυνδέσεις του με ρωσικούς παράγοντες, πριν από τις αμερικανικές εκλογές, σε σημείο να απειλείται ακόμα και η θέση του στο προεδρικό αξίωμα.

Από την δύσκολη αυτή θέση του Τραμπ αποφάσισε να τον βγάλει ο ίδιος ο Πούτιν και σε συνεννόηση έδωσε την έγκριση του για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς χωρίς να υπάρξει ενεργοποίηση των συστημάτων S-300 και S-400.  Έτσι η εικόνα του Τραμπ, που είχε τρωθεί σε μεγάλο βαθμό στον αμερικανικό λαό ανυψώθηκε στα ύψη καθώς έδειξε μια αποφασιστικότητα που ούτε ο Ομπάμα δεν είχε τολμήσει να δείξει στο συριακό, και αυτό τον ισχυροποίησε στην θέση του, κάτι που επιθυμεί διακαώς και η Μόσχα.

Τέλος, αμερικανικές πηγές θεωρούν πως η Ιβάνκα, η κόρη του Προέδρου, ήταν ο καταλυτικός παράγοντας να αποφασίσει ο Τραμπ τον βομβαρδισμό, η οποία βλέποντας τις φωτογραφίες νεκρών και τραυματιών αμάχων, εξοργίστηκε και επηρέασε τον πατέρα της. (Αν ισχύει αυτή η εκδοχή, θα είναι πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα, να λαμβάνονται αποφάσεις υπό συναισθηματική φόρτιση).

Εξυπακούεται, πως ο υπογράφων δεν μπορεί να συμμεριστεί, ούτε να απορρίψει κάποια από τις εκδοχές, έως ότου υπάρξουν ασφαλείς πληροφορίες, ή δώσουν σημάδια τα γεγονότα. Μέχρι τότε, μόνον υποθέσεις μπορούν να γίνουν, που μεταξύ αυτών θα υπάρχουν και ακραίες.