Skip to main content

Πλούσιο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2017

Οι Monophonics, ο Goran Bregović, η Μπέσσυ Αργυράκη και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι μόνο κάποιοι από αυτούς που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.

Το πρώτο μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2017 (Ιούνιος – Ιούλιος) παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Μονής. Με ένα πυκνό πρόγραμμα εκδηλώσεων, με άξονα πάντα την ποιότητα και με το άνοιγμα της Μικρής Σκηνής στη βεράντα του νέου τμήματος της Μονής, το Φεστιβάλ περιμένει φέτος δεκάδες χιλιάδες θεατές στον πανέμορφα υποβλητικό χώρο της Μονής Λαζαριστών.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν ο διευθυντής του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Λάζαρος Κωνσταντινίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Δ.Σ. της Μονής Λαζαριστών, Αλέξανδρος Θάνος, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και το μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ, Άκης Σακισλόγλου, ο οποίος και συντόνισε τη συνέντευξη Τύπου.

«Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών είναι ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης που ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις και γίνεται ολοένα και καλύτερο», τόνισε ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης και σημείωσε την «επαναλειτουργία της Μικρής Σκηνής που φέρνει πιο κοντά το κοινό με τον δημιουργό και είναι μια πολύ αξιέπαινη πρωτοβουλία της διοργάνωσης».
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Δήμος Παύλου Μελά στηρίζει έντονα το Φεστιβάλ «γιατί είναι σημείο αναφοράς για όλη την πόλη και ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, γιατί φροντίζει να γίνονται εκδηλώσεις για όλους χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς». Εξέφρασε, ακόμα, την επιθυμία τα να διευρυνθούν τα πλαίσια συνεργασίας με σημαντικούς φορείς πολιτισμού. «Το Φεστιβάλ θα πρέπει να κάνει συνέργιες με όλους του φορείς, συνεργασίες με το πανεπιστήμιο και ομάδες πολιτών, να δώσουμε το βήμα σε νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν, χωρίς όμως να κάνουμε καμία έκπτωση στη ποιότητα γιατί αυτή είναι που κράτησε ψηλά το Φεστιβάλ εδώ και 27 χρόνια», κατέληξε ο κ. Δεμουρτζίδης.

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Θάνος τόνισε ότι «η Μονή Λαζαριστών λειτουργεί ως ένα πυλώνας πολιτισμού για την πόλη και όλη την περιφέρεια. Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, ο πολιτισμός δεν μένει πίσω και μάλιστα αναδύονται και νέες δυνάμεις. Παρά την οικονομική ύφεση πάντα ο άνθρωπος βρίσκει τον τρόπο να εκφράζεται μέσα από την καλλιτεχνική δραστηριότητα και να δημιουργούνται νέοι πυρήνες πολιτισμού».
Ο κ. Θάνος αναφέρθηκε και στην τουριστική διάσταση και αξιοποίηση του πολιτισμού που παράγεται στην περιοχή και εξήγησε πως «είναι πολύ σημαντικό μέσα από το πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ να αναδείξουμε και το τουριστικό project της περιφέρειας μας. Η λογική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι μόνο να κινήσουμε την περιέργεια των επισκεπτών να έρθουν στην περιοχή μας, αλλά θα πρέπει να ζήσουνε την περιοχή. Γι αυτό πρέπει να αναδείξουμε όλες αυτές τις δημιουργικές δραστηριότητες για να έρθει ο επισκέπτης εδώ και να αναδειχθεί όλος ο άξονας της δυτικής Θεσσαλονίκης».

Ως ένα «βίωμα σύγχρονου πολιτισμού» περιέγραψε την εμπειρία του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης και περιγράφοντας το φετινό πρόγραμμα υπολόγισε ότι τις 23 εκδηλώσεις του πρώτου μέρους, τον Ιούνιο και Ιούλιο, θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 20.000 θεατές, το κόστος θα ξεπεράσει τα 300.000€, ενώ «δίνει έμμεσα ή άμεσα δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους και δεκάδες επιχειρήσεις».

Βέβαια, ο ίδιος ανέφερε πως «δυστυχώς υπολογίζαμε στην χρηματοδότηση που θα είχαμε από το ΕΣΠΑ, η προκήρυξη, όμως, για την υποστήριξη του σύγχρονου πολιτισμού αναστάληκε κι έτσι μας έμειναν μόνο η δουλειά, οι ακυρώσεις και μια μικρή στεναχώρια που η πινελιά που θέλαμε να δώσουμε δεν είναι αρκετά εμφανής». Στάθηκε, επίσης και στην επαναλειτουργία της Μικρής Σκηνής, «που στο παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Από εκεί πέρασαν πολλοί καλλιτέχνες ή στην αρχή τους όπως ο Γιάννης Χαρούλης ή στην ωριμότητα τους όπως ο Μανώλης Ρασούλης και ανάμεσά τους δεκάδες άλλοι».

Ο κ. Κωνσταντινίδης αποκάλυψε και μερικά πράγματα για το δεύτερο μέρος του προγράμματος, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, το οποίο «έχει νέες προτάσεις, όπως μια θεατρική σκηνή κι ένα υπαίθριο μεγάλο σινεμά στην αυλή. Η συνάντηση των Φιλαρμονικών, η Ανοιχτή Σκηνή κ.ά. Από το πρόγραμμα της δεύτερη περιόδου δεν θα λείπουν οι μεγάλες συναυλίες, οι μικρότερες στη Μικρή Σκηνή, αλλά και άλλα γεγονότα και δράσεις».

Το Πρόγραμμα

Με μεγάλα διεθνή ονόματα αλλά και με σπουδαίες εκδηλώσεις Ελλήνων καλλιτεχνών το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2017 ξεκινάει το πρώτο του μέρος.

Το Φεστιβάλ υπόσχεται «ένα πρόγραμμα που γεμίζει ήχους και χρώματα το υπέροχο κτιριακό συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών, έτσι όπως το εμπνεύστηκε για τη φετινή αφίσα του Φεστιβάλ ο Ιρανός Babak Safari, με δουλειές που έχει υπογράψει σε όλο τον κόσμο».

«Αξίζει να σημειωθεί πως αυτήν την επιμονή του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών στην ποιότητα, αλλά και την εμμονή, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, στην πρωτότυπη παραγωγή εκδηλώσεων, τιμάει για μια ακόμη φορά η European Festivals Association, δίνοντας και πάλι στο Φεστιβάλ το label EFFE, Europe for Festivals, Festivals for Europe. Μια αναγνώριση που αντανακλά τόσο στο υψηλής ποιότητας πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, όσο και στην αδιάλειπτη παρουσία των εκδηλώσεων που γίνονται σ’ ένα ζωντανό πολιτιστικό συγκρότημα που λειτουργεί εδώ και 27 χρόνια» αναφέρι ο θεσμός σε ανκοίνωσή του. 

Οι Monophonics, αυτή η γεμάτη ενέργεια psychedelic soul και heavy funk μπάντα από το Σαν Φρανσίσκο, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό τα τελευταία χρόνια. Τώρα, στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, θα παρουσιάσουν μια δυνατή συναυλία με νέα και παλιότερα αγαπημένα κομμάτια τους.

Δυο μέρες μετά, την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η Μονή Λαζαριστών θα γεμίσει με την απογειωτική, αλλά και ταυτόχρονα νοσταλγική και μελαγχολική μουσική του Goran Bregović.

Νωρίτερα, πάντως, την Πέμπτη 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Λαζαριστών το μεγαλύτερο πάρτι του καλοκαιριού και υπεύθυνοι γι’ αυτό θα είναι οι Postmodern Jukebox Orchestra! Ο ρυθμός της swing, της jazz, του fox-trot και της soul και πάρα πολλά γνωστά κομμάτια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής θα γεμίσουν το χώρο και τις καρδιές των θεατών.

Άλλο ένα πάρτι, νοσταλγικό, Το πρώτο μας πάρτι, θα θυμίσει σε πολλούς ανέμελα χρόνια την Τρίτη 4 Ιουλίου. Δάκης, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Λάκης Τζορντανέλι.

Για πρώτη φορά θα επισκεφτούν την Ελλάδα οι Ισλανδοί Kaleo και θα ανεβούν στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών, την Τρίτη 25 Ιουλίου. Ένα μουσικό φαινόμενο που απλώθηκε σε όλο τον πλανήτη, προσγειώνεται για ένα μοναδικό βράδυ στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Μετά τον «Στρατηγό» το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεργάζονται για μια ακόμη μοναδική παραγωγή. Αυτήν τη φορά, την Τετάρτη 28 Ιουνίου, θα προβληθεί η ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Χρυσοθήρας», με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από την ΚΟΘ.

Φυσικά, από το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2017 δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πιο σημαντικές καλοκαιρινές μουσικές εμφανίσεις και παραστάσεις Ελλήνων καλλιτεχνών. Η σκηνοθετημένη από τον Παντελή Βούλγαρη μουσική παράσταση «Εννέα και Πέντε», με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Οδυσσέα Ιωάννου (9/6). «Γυναίκες», η μουσική συνάντηση των Φωτεινής Βελεσιώτου, Αναστασίας Μουτσάτσου, Μυρτώς Αλικάκη (12/6). Η πάντα μελωδική και δυναμική εμφάνιση του Μιλτιάδη Πασχαλίδη (16/6), η γοητευτική σύμπραξη του Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη (21/6), η απέραντη φωνή του Μάριου Φραγκούλη (17/7) και η ιδιαίτερα αισθαντική του Μπάμπη Στόκα (5/7) αλλά και «Ο δικός μας δρόμος» των Γιώργου Χατζηνάσιου και Γιώργου Θεοφάνους (19/7) θα βρεθούν στη Μονή Λαζαριστών.

Τέλος, ο Δημήτρης Μαραμής, μετά την επιτυχία του μιούζικαλ Ερωτόκριτος θα παρουσιάσει (3/7) τη συναυλιακή του εκδοχή, πάντα με τη μεστή φωνή του Θοδωρή Βουτσικάκη.

Φέτος θα λειτουργήσει σε ειδικό χώρο, στη μεγάλη βεράντα του συγκροτήματος της Μονής, η ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ, που μόνο μικρές μουσικές απολαύσεις δεν θα έχει! Διαμορφωμένος σαν μια μεγάλη υπαίθρια μπουάτ, σαν ένα καλοκαιρινό μπαρ κάτω από το φως των αστεριών και με θέα το ολόφωτο συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών, ο χώρος της Μικρής Σκηνής θα κάνει έναρξη με μια μοναδική και πρωτότυπη σύμπραξη των Opera Chaotique, της Σταματίας Μολλούδη και των Fortissimo (6/7)! Θα ακολουθήσει ο αγαπημένος Λουδοβίκος των Ανωγείων με τραγούδια , ιστορίες και άφθονα συναισθήματα (11/7), η συνθετική δύναμη των Γιώργου Καζαντζή και Γιώργου Ανδρέου (13/7), ο Δημήτρης Μυστακίδης με τα «Ρεμπέτικα της κιθάρας» (14/7), οι αειθαλείς Χειμερινοί Κολυμβητές (18/7), ο αισθαντικός Νίκος Ξυδάκης (20/7) και η Γεωργία Νταγάκη με τον Σταύρο Σιόλα (24/7). Για το κλείσιμο του πρώτου μέρους της Μικρής Σκηνής προγραμματίστηκε μια βραδιά αργεντίνικου τάνγκο, μια milonga με τους Locos de Atar (27/7).

«Το δεύτερο μέρος, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, κρύβει νέες εκπλήξεις, όπως μια θεατρική σκηνή και ένα υπαίθριο σινεμά στη Μονή» τονίζει το Φεστιβάλ.

Δείτε το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής, εδώ.

Δείτε το πρόγραμμα της μικρής σκηνής, εδώ