Skip to main content

Πνίγεται στα σκουπίδια η Κέρκυρα - Στους δρόμους οι πολίτες (vid)

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο του νησιού, κρατώντας πινακίδες που έγραφαν «Η Κέρκυρα μας τελείωσε και μείναν τα σκουπίδια».

Μεγάλο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία της Κέρκυρας, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που εδώ και μήνες σχηματίζουν «βουνά» στους δρόμους του νησιού.

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο του νησιού, κρατώντας πινακίδες που έγραφαν «Η Κέρκυρα μας τελείωσε και μείναν τα σκουπίδια», «Stinky Holidays» (βρωμερές διακοπές) και «It smells like i will not come back to Corfu» (Δεν θα ξαναεπισκεφθώ το νησί). Ακόμη, φώναζαν «Δεν πάει άλλο» και ζητούσαν την παραίτηση του δημάρχου.

Το νησί διαθέτει έναν ΧΥΤΑ στο χωριό Τεμπλόνι και έναν ΧΥΤΥ στο νότιο τμήμα του νησιού, στο χωριό Λευκίμμη. Ωστόσο, ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου είναι κορεσμένος και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, ενώ οι πολίτες συχνά αποκλείουν τον δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την υποτροπή της λειτουργίας του και την έντονη δυσοσμία. Ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης, ολοκληρώθηκε το 2008, ωστόσο δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Οι πολίτες του χωριού εκφράζουν με διάφορους τρόπους την αντίρρησή τους στο να λειτουργήσει, επικαλούμενοι την αναξιοπιστία των αρμόδιων φορέων σχετικά με τις προδιαγραφές της δομής. Μάλιστα, πρόσφατα σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΥ και χρειάζονται ανακατασκευή.

Το θέμα των απορριμμάτων της Κέρκυρας έχει ήδη φτάσει στην ελληνική βουλή, με επερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό.

«Ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης, δικαίως ή αδίκως δεν είχε την κοινωνική συναίνεση πριν ακόμη από την κατασκευή του», εξηγεί ο Μαρίνος Μικαλέφ, κάτοικος Κέρκυρας και ένας εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου, που, σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούσε αυθόρμητη πρωτοβουλία έκφρασης της αγανάκτησης των πολιτών. «Ζητάμε λύση χθες, όχι σήμερα γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι ενώ οι προσδοκίες για την τουριστική περίοδο ήταν υψηλές, η κατάσταση πλήγει ανεπανόρθωτα την εικόνα του νησιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία ενδεχόμενη λύση θα ήταν η κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, νόμιμο και που να πληροί τις προδιαγραφές.

Οι τόνοι των σκουπιδιών που «πνίγουν» εδώ και μήνες το πανέμορφο νησί, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα όμως, αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού, κλάδος στον οποίο απασχολείται η πλειοψηφία των κατοίκων. Οι τουρίστες διαμαρτύρονται συνεχώς για την απαίσια εικόνα των σκουπιδιών ανάμεσα στην οργιάζουσα φύση και το πυκνό πράσινο, αλλά και για την αφόρητη δυσωδία που εντείνεται με την υψηλή θερμοκρασία.