Skip to main content

Ποιες αποδείξεις πρέπει να κυνηγήσουμε το 2010

Από φέτος θα λογίζονται όλες οι αποδείξεις αγορών εκτός από αυτές που αφορούν πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και ειδών που θεωρούνται τεκμήρια. Ταμειακές μηχανές παντού προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση.
Στο κυνήγι των αποδείξεων έχουν επιδοθεί με την έναρξη της νέας χρονιάς οι φορολογούμενοι, προκειμένου αφενός να εξασφαλίσουν υψηλότερο αφορολόγητο όριο και αφετέρου να έχουν επιπλέον έκπτωση φόρου.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφεραν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα λογίζονται από φέτος όλες οι αποδείξεις αγορών εκτός από αυτές που αφορούν πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και αγορές καταναλωτικών ειδών που λειτουργούν ως τεκμήρια, όπως είναι η αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτων. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο η «βαρύτητα» της απόδειξης να διαφέρει ανάλογα με το προϊόν, δηλαδή να εκπίπτει μεγαλύτερο ποσό για απόδειξη π.χ. από υδραυλικό και μικρότερο από σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η διασύνδεση του συνολικού ποσού των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο θα προκύψει από τη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Επίσης, από την ίδια διαβούλευση θα προκύψει και η απόφαση για το πώς οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν τις αποδείξεις αυτές στην Εφορία και εάν θα πρέπει να συμπληρώνουν ειδικό έντυπο στο οποίο θα αναγράφουν το ΑΦΜ του εμπόρου, τον αριθμό της απόδειξης την ημερομηνία έκδοσης και το ποσό που κατέβαλαν προκειμένου στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προχωρούν στις διασταυρώσεις.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρχουν ταμειακές μηχανές σε όλες σχεδόν τις επαγγελματικές ομάδες προκειμένου να είναι εφικτή η έκδοση των αποδείξεων.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Το επικρατέστερο σχέδιο πάντως που μελετά η κυβέρνηση προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού των 12.000 ευρώ με το ύψος των δαπανών με αποδείξεις που θα συγκεντρώνει ο φορολογούμενος. Για όσους συλλέξουν πολλές αποδείξεις πάνω από ένα ποσό το οποίο θα προσδιοριστεί, σχεδιάζεται να έχουν έξτρα αφορολόγητο πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η αξία των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέξουν οι φορολογούμενοι θα εξαρτηθεί από το ύψος του εισοδήματός τους. Έτσι, για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτούνται αποδείξεις συνολικού ύψους 1.000-2.000 ευρώ για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, για τους μισθωτούς αποδείξεις 6.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποδείξεις 10.500 ευρώ για όλο το αφορολόγητο.

Και τώρα μαζεύουμε αποδείξεις από παντού

Έτσι,  στη λίστα των δαπανών με αποδείξεις που θα εκπίπτουν από το εισόδημα οι πολίτες θα πρέπει από σήμερα να συγκεντρώνουν ανελλιπώς αποδείξεις από:
-Γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές , ψυχιάτρους, λογοθεραπευτές κ.α..
-Σούπερ μάρκετ, εμπόρους ειδών ένδυσης και υπόδησης, επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ποδηλάτων.
-Συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων.
-Κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, καθαριστήρια, βιβλιοπωλεία.
-Καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, καντίνες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
-Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ξενώνες.
-Ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πλακάδες, πατωματζήδες κα.

Παράλληλα, το κυνήγι των αποδείξεων αναμένεται να επεκταθεί και στους πρατηριούχους υγρών καυσίμων, τους ταξιτζήδες και τους πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές.