Skip to main content

Ποινική δίωξη κατά του Βούλγαρου υπουργού Υγείας

Ποινική δίωξη κατά του Βούλγαρου υπουργού Υγείας, Μπόζινταρ Νάνεφ, διέταξε ο εισαγγελέας της Σόφιας για την προμήθεια μεγάλης ποσότητας φαρμάκων για την καταπολέμηση της νέας γρίπης.
Με εντολή της αστικής εισαγγελίας της Σόφιας ξεκίνησε η διαδικασία ποινικής δίωξης του υπουργού Υγείας, Μπόζινταρ Νάνεφ, μετέδωσαν βουλγάρικα ΜΜΕ, επικαλούμενα τον εισαγγελέα Νικολάι Κόκινοφ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δίωξη «μια καλή αρχή που δίνει την ευκαιρία στην εισαγγελία να αποδείξει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Οι κατηγορίες εναντίον του υπουργού αφορούν ασύμφορες συναλλαγές για την προμήθεια μεγάλης ποσότητας φαρμάκων για την καταπολέμηση της «νέας γρίπης», με συνέπεια να προκύψουν ζημιές 2,5 εκατομμυρίων λέβα (1,3 εκατ. ευρώ, περίπου), διευκρίνισε σε δηλώσεις της στον Τύπο η εισαγγελέας Μαργαρίτα Νέμσκα.

Σύμφωνα με τη Βουλγάρα αξιωματούχο, σε αυτό το ποσό ανέρχεται η διαφορά μεταξύ της προσφοράς της δημόσιας υγειονομικής υπηρεσίας της Βρετανίας για την προμήθεια ποσότητας του φαρμάκου «Ταμιφλού» και της τιμής με την οποία αγόρασε τελικά το υπουργείο το φάρμακο από ιδιωτική εταιρία της Σόφιας.

«Πρόκειται για ενέργεια εκ προθέσεως, επειδή η προσφορά της εθνικής υγειονομικής υπηρεσίας της Βρετανίας είχε φτάσει στο υπουργείο Υγείας είκοσι μέρες πριν την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου. Συνεπώς, το υπουργείο είχε τη δυνατότητα να υπογράψει συμφωνία με τη δημόσια αρχή της Βρετανίας αλλά αυτό δεν έγινε», δήλωσε η Βουλγάρα εισαγγελέας. Σύμφωνα με την κ. Νέμσκα, το συμβόλαιο με την ιδιωτική επιχείρηση της Σόφιας υπεγράφη στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ η παρτίδα του φαρμάκου παραδόθηκε τελικά στο υπουργείο μετά τη λήξη της επιδημίας της νέας γρίπης στη χώρα.

Πρόκειται για «πολύ σοβαρή υπόθεση», δήλωσε η κ.Νέμσκα και πρόσθεσε ότι στο εδώλιο θα καθίσει και η αρμόδια υπάλληλος του βουλγαρικού υπουργείου που είχε συνυπογράψει το επίμαχο συμβόλαιο για το «Ταμιφλού».

«Το ασύμφορο του συμβολαίου (για το βουλγαρικό Δημόσιο) συνίσταται στο γεγονός, ότι το φάρμακο αγοράστηκε σε πολύ υψηλότερη τιμή, ενώ η παράδοση του ολοκληρώθηκε ενάμιση μήνα μετά τη λήξη της πανδημίας» πρόσθεσε η εισαγγελέας.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι ο υπουργός θα μείνει ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 2.000 λέβα αλλά η εισαγγελία θα ζητήσει την προσωρινή απομάκρυνση του από το αξίωμα.