Skip to main content

Πολυεθνική έρχεται στο πρώην ακίνητο F- Sports στην Τσιμισκή

Οι Εταιρείες Επενδύσεων στα Ακίνητα βλέπουν την αγορά της Θεσσαλονίκης στο retail, τα ξενοδοχεία και τα logistics. Στα σκαριά δύο νέες ΑΕΕΑΠ

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο στόχαστρο των Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητα (ΑΕΕΑΠ), καθώς τόσο η Pangea, όσο και η Τrastor και η BriQ αναζητούν επενδυτικά ακίνητα, κυρίως στο retail, στα ξενοδοχεία πόλης, στις αποθήκες και τα logistics αλλά ακόμη και στις οργανωμένες φοιτητικές κατοικίες.

Τεράστια επενδυτική προοπτική για τον χώρο των ακινήτων παρουσιάζουν οι ΑΕΕΑΠ, οι α.ε. επενδύσεων σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, καθώς μπορούν να αποτελέσουν το ασφαλές όχημα, για Έλληνες και ξένους, για την επένδυση σε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ιδιωτικών, αλλά και ακινήτων του δημοσίου.

Σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι εισηγμένες πέντε ΑΕΕΑΠ, αλλά όπως προέβλεψε η κα. Γεωργία Μουρλά, διευθύντρια του Τμήματος Listings στο ΧΑ, πολύ σύντομα ο αριθμός των Εταιρειών αυτών θα αυξηθεί καθώς άλλες δύο είναι στα σκαριά, με τη συμμετοχή σε αυτές μεγάλων ξένων funds.

Οι ΑΕΕΑΠ άργησαν να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα παρότι το νομοθετικό πλαίσιο για αυτές δημιουργήθηκε το 1999. Επί χρόνια, σαν θυγατρικές Τραπεζών, δεν είχαν δείξει την αναμενόμενη ανάπτυξη αλλά τα τελευταία χρόνια, με την είσοδο ξένων θεσμικών, που δεν θα επένδυαν σε μεμονωμένα ακίνητα, παρουσίασαν εντυπωσιακή ανάπτυξη με τις μετοχές τους να υπεραποδίδουν σε σχέση με τον Γενική Δείκτη του ΧΑ.

Οι ΑΕΕΑΠ προσφέρουν ένα μοναδικό και πολύ ασφαλέστερο και αποδοτικότερο τρόπο, για τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, που μπορεί να κερδίσει από τη «μετατροπή ακινήτων σε κινητές αξίες» (σ.σ. μετοχές).

Η κα. Μουρλά τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η φορολογία δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους επενδυτές στα ακίνητα, ενώ η κα. Τερέζα Μεσσάρη, general manager της ΠΑΝΓΑΙΑ, της μεγαλύτερης εταιρείας ΑΕΕΑΠ, υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να έχει αυξηθεί η φορολογία των Εταιρειών κατά 700%.

Η Pangea, από τις επενδύσεις των 1,6 δισ. ευρώ, σε Ελλάδα κυρίως αλλά και σε Κύπρο, Ιταλία και Ρουμανία, έχει τοποθετήσει το 10% των επενδύσεών της στη Βόρεια Ελλάδα ενώ πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει νέες επενδύσεις στον βορειοελλαδικό χώρο. Η Pangea, που εξασφαλίζει αποδόσεις 4%-6% καθαρές αποδόσεις στους μετόχους της, ενδιαφέρεται κυρίως για ξενοδοχεία και φοιτητικές κατοικίες στην αγορά της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης για high street retail αλλά και ακίνητα κατάλληλα για logistics σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

H Trastor το 2018 πρόκειται να διαθέσει τα διπλάσια κεφάλαια για τοποθετήσεις σε επενδυτικά ακίνητα, σε σχέση με το 2017, επενδύοντας πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο investment manager της Εταιρείας κ. Γιώργος Φιλοπόπουλος, πολύ σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για την αξιοποίηση του άλλοτε ακινήτου Fokas Sports, στην Τσιμισκή, από πολυεθνική εταιρεία που θα το αξιοποιήσει στο σύνολό του.

Και η Τrastor ενδιαφέρεται για ακίνητα στα logistics και, έως σήμερα, στο χαρτοφυλάκιό της το 56% κατέχουν τα εμπορικά ακίνητα, το 36% τα καταστήματα και το υπόλοιπο 8%, λοιπά ακίνητα.

Η νεότερη ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, η BriQ, έχει στρέψει το βλέμμα της στα εμπορικά ακίνητα και επιδιώκει την ταχεία ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, ενώ στο επόμενο διάστημα θα αρχίσει να διερευνά και την αγορά των logistics, δήλωσε η CEO της Εταιρείας κα. Άννα Αποστολίδου.

Το πάνελ για τις επενδύσεις μέσω ΑΕΕΑΠ συντόνισε ο μηχανικός και πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ κ. Π. Παπαϊωάννου